31. heinäkuuta 2015

MIHIN TÄMÄ KAIKKI JOHTAA?

Piti eilen menemäni pankkiin sekä kirjakauppaan. En mennyt kumpaankaan. Siirtyi ainakin viikolla. Mutta Herkussa asioin. Tuuraaja lähtee lomalle ja palautuu vasta syyskuun alussa. Söimme Mövenpickin créme brûlee-jäätelöä yhdessä ja puhuimme kaikesta maan ja taivaan väliltä. Vähän taivaastakin. Sitten toivotin hyvää lomaa.

Saakohan enää nykyisin torilta ahomansikoita?  Takavuosina toreilla oli ilman kojuja olevia myyjiä pienien myyntipöytien takana ja heiltä voi ostaa niin ahomansikoita kuin villivadelmia. Kukkakauppiaita olen nähnyt. Seuraavan kerran kun menen kampaajalle, on hilauduttava Hakaniemen torin perukoille, jos sieltä saisi näiltä pienmyyjiltä ahomansikoita. Tallinnasta olen joskus ostanut ja joskus kerännyt mökkiaikoina aitan ympäristöstä. Vieläköhän nykyomistajat niistä nauttivat? Minusta kaikki villimarjat ovat ehdottomasti makoisampia kuin puutarhassa viljellyt. Onko parempaa kuin vatukossa rämpiminen villivattujen seassa silläkin uhalla, että vattupensaat repivät sääret verille? Meidän koiratkin rakastivat vadelmien poimimista. Ja se hillo...  Monet lättykestit kruunattiin omalla villivattuhillolla. Oli muuten yhtenä päivänä lättyjä, mutta kaupan mansikkahillon kanssa. Puolisolle laitoin lätyn päälle tuoreita mustikoita hiukan survottuna ja ripaus sokeria. Maistui.

Järkytyin uutisesta, jossa kerrottiin tuhansista ihmisistä, jotka pyrkivät Ranskasta Englantiin  pitkin Eurotunnelia Kanaalin ali. Matkaa 50 km. Sitten tuli mieleen, että onko Euroopan mailla kapasiteettia vastaanottaa näitä kaikkia turvapaikanhakijoita?  Puhutaan kauniisti inhimillisyydestä ja lähimmäisen rakkaudesta, EU:n määräyksistä, joiden takia pitäisi näitä ihmisiä majoittaa. Kenen rahkeet kestävät? Ei ole kysymyksessä sadoista maahan pyrkijöistä, vaan kymmenistä tuhansista ja taas kymmenistä tuhansista. Miksi ei puututa niiden maiden asioihin, jotka panevat ihmiset sodan tai vainon takia lähtemään omasta maasta? Minkä ihmeen takia sallitaan tämmöinen massiivinen liikehtiminen toisten maitten kontolle? Mihin tämä kaikki johtaa? Pelottaa. Maahan pyrkijät luulevat pääsevänsä kielitaidottomina, työtä vailla, aivan ummikkoina johonkin Eldoradoon. Ruotsi on yksi näistä utopioista. Onko mahdollisuuksia? Onko muilla mailla? Ihmettelen. Kysyn uudestaan: mihin tämä kaikki johtaa?


2 kommenttia:

  1. Aika hurjia tosiaan olivat uutiskuvat tunnelin lähellä majailevista ja sopivaa lähtöhetkeä odottavista ihmisistä. Valtaosa heistä terveennäköisiä nuoria miehiä. Minulla on ihan samanlaisia ajatuksia asiasta. Ja aivan totta, mihin tämä johtaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, odotellaan ja katsellaan mitä tapahtuu maailmassa.

      Poista