1. heinäkuuta 2015

TULLA PULLAHTI HEINIEN KUU

Äitini syntyi heinäkuussa ja olisi nyt täyttänyt paljon vuosia. Ei täytä, ei ole, on jossain muualla, kaukana ja ulottumattomissa. Mutta heleästi paistaa aurinko tänään, lomalaiset riemuitsevat ja t-paita on valttia. Huomenna minäkin stadiin näkemään suvista muotia. Turisteilla usein enemmän vaatetta päällä kuin meikäläisillä. Onhan tämä kylmää Pohjolaa ja melkein jääkarhujen maata. Suvi kuitenkin meillä ja aivan uusi heinäkuu.

Kesä.
Hyttynen hoitaa
heinänuhaani akupunktiolla.

(Risto Rasa)


Komeata oli eilen kuultavaa, kun ukkonen jylisi ja salamat singahtelivat taivaan kannessa. Vettä tuli ja tuli, sitten hiljeni ja loppui. Pihalla lätäköt ja asfaltti alkoivat kuivahdella. Kuin mitään ei olisi ollutkaan. Tummista pilvistä ei jälkeäkään. Istuin rollaattorin päällä keittiössä ja olin onnellinen.

Fysioterapeutti vaihtoi tämän päiväisen tulemisensa perjantaihin. Hyvä niin, koska meillä vähän huono yö. Puoliso yski ja yski. Lopulta nousin ylös antamaan yskänlääkettä, pyysin kääntymään oikealle kyljelle ( joskus silloin yskä hellittää), pöyhin tyynyt ja menin takaisin nukkumaan. Yskiminen loppui. Kun yöuni katkeaa ja joutuu askaroimaan, kostautuu seuraavana aamuna. Kuin veto olisi vieteristä loppunut, eikä kukaan sitä vedä. Menee tovi, toinenkin. Laahaudun pakollisiin aamupuuhiin ja ne alkavat vaipan vaihdolla. Avaan makuuhuoneen ikkunan, rullaudun keittiöön. Puuroa ja kaksi voileipää, lääkkeet ja vesilasin olen laittanut tarjottimelle. Vuoteen pääty ylös, ruokalappu ja ei kun syöttämään. Tiputtelen kahvia itselleni, paahdan ehkä leipäviipaleen. Kattaan pienen tarjottimen ja tulen avaamaan tietokoneen. Päivä on alkanut.

Tänään tuo Herkku tilaukseni. Saamme marjoja ja hedelmiä ynnä muuta. Marjojen ja hedelmien syönti estää kuulemma lihomisen. Olen aina niitä syönyt ja siitä huolimatta painan yli tarpeen. Jos jostakin olen melkein kateellinen, niin niille ihmisille, jotka puputtavat kaiket päivät mitä mielivät, eivätkä liho grammaakaan. Niin väärin, niin väärin. Joku jopa koppailee silläkin, että mahtuu vielä tyttöaikojen mekkoihin. Minä hävittänyt vanhat vaatteet, mutta aina sitä ennen ihmettelen, että tuonko olen saanut solahtamaan päälleni. Huokaan hyvin syvään. Ostan huomenna lisää marjoja ja hedelmiä.


4 kommenttia:

 1. Aikoinaan Armastuksen kanssa interraililla olessamme kävimme Barcelonan eläintarhassa. Siellä oli jääkarhu ja siinä häkin ulkopuolella taulu, jossa kerrottiin jääkarhuista ja oli merkitty niiden esiintymisalue. Sen mukaan jääkarhuja asusteli Suomessa akseli Oulu-Joensuun pohjoispuolella =D.

  Mutta onhan tämä kesä ollut sellainen, että ei oikein tieä miten pitäisi pukeutua. Aurinko saattaa paistaa, mutta tuulisessa paikassa on tosi viileää.

  VastaaPoista
 2. CurryKaneli, olen aina luullut sen olevan vitsi, että Suomessa villejä jääkarhuja, mutta ei olekaan, jos Barcelonan eläintarha on muuta tiennyt. Näin virheelliset ja hullunkuriset tiedot maailmalle leviävät. Toivon mukaan Barcelonassa asia on korjattu. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 3. Onneksi marjat ja hedelmät (sekä tuoreet vihannekset) ovat valtavan hyviä! Ajatteles sitä kamaluutta, jos ne eivät maistuisi lainkaan ja silti pitäisi vaan syödä...
  Ukkosesta; tämä on outoa seutua eli jos muualla ukkostaa lujaa, meillä kuuluu pari jyrähdystä ja sataa hetken. Kunnon myrskyä saa odottaa ja kun se tulee, onhan se aikamoinen. Syy tähän *iäkkäämmät paikalliset pitävät tätä totena* on sijainti ja pinnanmuodostus? =/
  Hilpeää heinäkuuta Friidulaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää huomenta, Polgara. Ennen miehet olivat huonoja syömään "kanin" ruokaa, mutta nykyisin on jo toista. Voihan sitä salaatin lisäksi pinota lautaselle sen puolen kilon rasvaa tihkuvan pihvinkin, että kukaan ei luule mitään. Meillä puolisoparka on alun alkaen opetettu syömään aina sitä mitä annetaan, paitsi pinaattikeitto ei tahtonut oikein mennä. Nykyisin menee, kun muisti ei enää pelaa ja minä olen ihan hiljaa. Minä tykkään ukonilmoista. Mitä kovempaa ja näyttävämpää, sitä ihanampaa. Mökillä pelkäsin, kerrostalossa turvallista. Tänään tämä flikka pääsee stadiin!

   Poista