19. heinäkuuta 2015

MITÄ MÄ OLEN PUUHAILLUT

Eräs ystäväni eilen kysyi "mitä sä olet puuhaillut?" Jäin oikein miettimään. No, varsinaisesti en ole "puuhaillut" mitään, kun muuhun ei jää aikaa kuin tositoimiin. Siis kodin ylimalkaista hoitoa minun tapaani ja sitten puolison tärkeämpää ja säntillisempää hoitamista. Siinäpä se päivä, kaikki päivät, ovat. Samaa rutiinia, kiirettä ja joskus lievää väsähtämistä. Hommat tehtävä, vaikka kuinka mielisi lopettaa ja lähteä maailman toiselle puolelle pakoon. Kun joskus saan sen paljon puhutun ja odotetun palvelusetelin, voin vastata tyhjentävämmin ja enemmän kiinnostusta herättävästi. Ketään ei voi nykyisin kiinnostaa vaipan laittamisten lukumäärä, kuinka paljon ruokaa on valunut ruokalapulle, mitenkä monta kertaa olen vaihtanut suojalakanoita päivän mittaan tai käynyt roskiksella. Tosin minulla on/oli ystävä, joka kertoi vessassa käymisensä ja kysyipä minulta, kuinka usein itse käyn (?). Nämä saattavat olla niitä elämän tositapahtumia, jotka jotakuta oikeasti kiinnostaa. Minua ei.

Malmilla on olemassa herkkukonditoria Muruseni. Siitä kuulin hiljattain ja sitten katsoin jatkoa netistä. Ainakin kuvakavalkadi kakuista oli mittava ja toi veden kielelle. Olen armoton täytekakun ystävä. Näitä konditorioita kahviloineen on ilmestynyt Helsinkiin ja se on hyvä asia. Muinoin meillä oli vain herkkuhetkiä varten Ekberg, Fazer ja Valion baari. Nyt on melkein kaikkialla, jonne voi poiketa kahvikupposelle ja nauttia makoisan kakun palan tai leivoksen. Muruseni on Malmilla toiminut muutaman vuoden Bengt Jacobssonin johdolla saaden jo mainetta ja kunniaa luomuksillaan. Asiakkaat eivät enää tyydy tuttuihin leivonnaisiin, vaan pitää olla uutta ja nykyaikaista ja tämän homman Muruseni kaiketi osaa.

Itse en ole milloinkaan täytekakkua edes yrittänyt tehdä. No, jonkunlaista väperrystä on kokeiltu, mutta ylipäätään tyydyin ylösalaskakkuun ja se onnistui aina.  En koskaan liioin epäonnistunut Savarinin teossa. Se oli yllättävän helppo juttu ja kakun ranskalainen historia on pitkä. Sen "keksi" aikoinaan Jean-Anthelme Brillat-Savarin ja antoi luomukselleen tietysti nimensä. Kaupoissa en ole kakkua milloinkaan nähnyt, enkä oikeastaan muuallakaan kuin vuosia sitten omassa keittiössäni. Savariini ei ole varsinainen täytekakku, eikä sinä ole kerroksia. Paistetaan rangasvuoassa ja kostutetaan. Keskelle hedelmiä ja marjoja. Tarjoillaan vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa. Alkuperäiseen reseptiin kuuluu kostutukseen tilkkanen rommia. Tämä on kakku, joka hienolla ja tyylikkäällä tavalla puolustaa paikkaansa täytekakkujen maailmassa. Ohjeita saatavilla ehkä netissäkin.

Päivä on nyt siinä kohdassa, että suihkuun ja sitten muitten toimien kimppuun. Mukavaa sunnuntaipäivää.

4 kommenttia:

 1. Joskus tuntuu, että minä ainakin kirjoitan melkein vessakäynneistäkin - tapahtumattomuus on toisaalta ihan hyvä. Silloin ei myöskään tapahdu *toivottavasti* mitään ikävää! ;)
  Muruseni on mukava lisä Malmin palveluihin, vaikka kakut eivät ehkä ole suursuosikkeja. Savariini on lapsuudesta tuttu, samoin opin tekemään ns. tavallisen täytekakun (marjoja & hedelmiä, kermavaahtoa). Ihan parhaimmat kakut lähitienoolta löytyvät kyllä Eestin Herkuista (ja Eestin Extrat) ja niistä oma suosikkini on keksikakku (Küpsisekook)... no ihan kaikki, jos nyt olisi pakko kakkuja syödä! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polgara. Eestin Herkut? Minulle aivan outo kauppa, mutta vaikutti kiinnostavalta, vasiten, kun luin tekstisi 18.9.2008 mainitusta liikkeestä. Joskus vuosia sitten olin Itäkeskuksen joko venäläisessä tai virolaisessa (anteeksi huono muisti) kaupassa ostoksilla. Neuvostoajan Tallinnassa kävin leipäkaupassa ja se oli outo kokemus. Päästivät turistin pitkän jonon ohi ja ostin semmoisen mustan leivän, kun se kuului turistiostoksiin siihen aikaan. Sittemmin olen tuonut Tallinnasta ihania täytekakkuja kotiin. Ja on pitänyt jonottaa muiden asiakkaiden lailla!

   Poista
  2. Tykkään (tai tykkäsin) kovasti Pasilan Serkuista, mutta nyt virmalla taitaa olla ongelmia. Kotisivut eivät toimi ja muutenkin... Pasilan kauppa on kiinni / remontissa ja yksi kaupoista siirtyi toiselle toimijalle. Liekö konkurssin tms. alkua. :( Ikävää. Mutta Eestin Extran pitäisi toimia. Tylsä vaan, ettei tarkemmin ole sijaintitietoja eli en uskalla lähteä etsimään itsekseni (ei riitä pelkkä ostari tai asema). Tästä löytyy niitä kakkuja, unohdin eilen linkin http://www.eestinextrat.fi/index.php/kakkuja

   Poista
  3. Otin vähän selvää, Polgara, Eestin Extra-Eestin Herkku-kaupoista ja minulle kerrottiin, että Pasilan kauppa lopetettu, eikä Pasilassa siis enää ole Estin Herkkua. Ovat vain ne, mitkä netissä kerrottu. Katselin kakkukuvia, mutta pysyn kovana.

   Poista