5. elokuuta 2015

JOKO HELLE HELLII?

Nyt arvuutellaan, missä menee helleraja rikki Suomessa. On karttoja, spekulaatioita, todellista tietoa, toivoa ja epätoivoa. Minä veisaan viis, missä se menee rikki. On laskettu, kuinka monta lämmintä päivää on tänä kesänä ollut ja koska viimeksi on kesä näin kolea ollut. Minusta se ei varsinaisesti "kolea" ole edes ollut. Kyllä kesältä on tuntunut koko ajan. Yrjö Kivimies sanoo kolean synonyymiksi kylmän. Kylmä kesä ei taatusti ole ollut. Viileähkö kyllä. Jos on totta, että saamme hellettä, alkaa uusi keskustelu siitä ja minun kaltaiseni manaavat liiallista lämpöä, joka panee läähättämään, ihmisen vaisuksi, janoiseksi ja joskus jopa ärtyneeksi. Kesä on kesä, on ilma mikä tahansa. Kukat kukkivat, ruoho on vihreää, mansikat myynnissä ja uudet perunat kattilassa. Tilli tuoksuu.

Vasen jalka koko pituudeltaan minua terrorisoi. Isias. Tuulettimet edesauttavat asiaa, mutta on pakko ainakin päivisin makuuhuoneessa puolison takia käyttää. Läpiveto on pahasta, tuulikin panee roskiskeikalla kolottamaan lisää. Onnahtelen rollaattorin kahvoissa entistä enemmän ja pidän vasenta jalkaa lujasti käärittynä lämpöiseen. Syön Panadolia, kuten lääkäri aikoinaan määräsi. Kun menen palvelusetelin turvin lääkäriin saamaan uusittavia reseptejä, pyydän voimakkaampaa rohtoa jalkaan. Nautin jo etukäteen, että voin samana päivänä hoitaa lääkärin vastaanoton, pankin, mahdollisen kampaajan, Herkun, muitakin kauppoja ja vielä mennä vaikka Stockmannin samppanjabaariin lasilliselle. Elämähän alkaa maistua entiselle. Kerroin jo puolisolle järjestelystä ja hän ynähti hyväksynnän.

Uusi päivä alkanut. Herkku tuo tavaraa. Huomenna tuuraaja, kampaaja ja Hakaniemen tori. Perään kuulutan ahomansikoita. Mesimarjoista tuskin kannattaa keskustelua virittää. Nuuhkin tori-ilmaa ja katselen elämää sillan "tuolla puolen", jonne kunnon porvari ammoin ei Helsingissä mennyt. Nykyisin menee.
4 kommenttia:

 1. Toivon menestyksekästä, hauskaa ja rauhallista ekaa vapaampaa päivää! =)
  Aho- tai metsämansikoita en ole vuosiin nähnyt myynnissä Suomessa, aikanaan ostin Tallinnassa mummoilta lasillisen-pari ja herkkujahan ne olivat. Mesimarjat ovat myös kadonneet melkein kokonaan, viljeltyjä saattaa jossain joskus näkyä. Toivottavasti marjojakin löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, Polgara. 5-6 tuntia! Mitä mä niillä oikein teen? Lääkäri ja reseptit? Silmälääkäri ja kunnon lasit? Olen alkanut tihrustaa. Shoppailua, vaikka en mitään osta? Pankkiasioitakin tarjolla. Sitten voisin silkasta onnesta lykkiä rollaattoria Aleksin päästä päähän. Tai kontata ratikkaan ja ajaa kolmosen lenkki. Taikka ihan vaan pitkästyä ja lähteä kotiin etuajassa. Enhän mä raukka osaa nauttia näin 5-6 tunnin vapaasta. Ja se tulee vielä toistumaan kaksi kertaa, että kolme tulisi kuussa täyteen. Tulen sähläämään koko homman.

   Poista
 2. Upeaa, että sait ne palvelusetelit. Onhan niin paljon helpompaa kun ei tartte koko ajan miettiä, mitä pitäisi ehtiä ja minkä voi jättää tekemättä.

  Minusta kesä on ollut ihan ok. Paljon kivempi oli viime viikonloppuna käydä poimimassa mustikoita, kun ei ollut kamala helle eikä metsässä ollut paarmoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. CurryKaneli, kiitos myötäelämisestä. Jos oikein teen, tulee kivaa, mutta totuttelua tämmöinen vapaus vaatii. Pitää laatia järkevä lista, ettei mene poskelleen ja tyhjän toimittamiseksi. Juu, marjan poiminta sujuu paljon paremmin ilman itikoita. On kokemusta. Mukavaa loppuviikkoa.

   Poista