4. elokuuta 2015

ILOINEN KUIN KISSA LIUKKAALLA JÄÄLLÄ

Nyt sisaret ja veljet, iloitkaa kanssani. On soitettu sosiaalitoimistosta ja kerrottu, että saan käyttööni vihdoin ja viimein palvelusetelin. Iki-ihana sosiaalivirkailija lähettää palvelun tuottajien nimilistan minulle ja saan valita, mistä firmasta sijaiseni otan. Sos.tsto antaa sitten lähetteen. Alkoi Lyyti kirjoittaa. Alkoi myös jännittää.

Olen vuosien ajan mennen tullen puhunut kotiin tulevasta omaishoitajan sijaisesta ja nyt se on tapahtunut. Helsingissä voi viedä tiettyihin laitoksiin hoidokin päiväksi, mutta vuodesijoja heillä ei ole. Siis ei vuodepotilaille sopivaa. Intervallihoitopaikka on tarkoitettu hiukan pitemmäksi ajaksi kuin yhdeksi päiväksi. Tämä kotiin tuleva sijaisuus on hieno järjestelmä, jota olen todellakin kaivannut. Hoitaja on kuulemani mukaan asiaan koulutettu ja sille vihkiytynytkin tehden kaikki omaishoitajan työt hoitotoimenpiteineen, syöttämisineen, kaikkineen. Kokeilen oitis.

Eilinen suihkutus sujui kitkatta, mutta vuoteen kaidejärjestelmä ei ollut suihkuttajan mieleen. Aina on jotain. Makuuhuone liian pieni, nosturi liian suuri, sängyn alla esteenä olevia sähkövuoteeseen kuuluvia johtoja...  Alan väsyä. Pitääkö kaikesta aina sanoa, moittia?

Jaahas, maailmalta kuuluu taas kummia. Israelilainen miljonääri Jason Buzi tuumailee Suomen olevan oivallinen pakolaisvaltio, jonne kotimaastaan lähteneet asutettaisiin. Buzilla on  Heini Särkän HS:n kirjoituksen mukaan lisää ehdotuksia pakolaisten sijoittamiseksi mm. Indonesian ja Filippiinien saarista jotkut ja sitten  Dominica, jolla on itsellään vähän asukkaita. Kotimaastaan lähteneitä pakolaisia, siirtolaisia, maahanmuuttajia on miljoonia. Osa tietysti jo sijoitettuina, mutta osa seilaa Välimerellä, kiipeää raja-aitojen yli henkensä kaupalla, kahlaa Saharan sannassa, suuntaa parempiin oloihin ja onhan heitä Suomessakin. Meillä kuulee toista sataa eri kieltä kaduilla ja kujilla, kulkuvälineissä. Isäni pyörtyisi, joka oli tottunut vain molempiin kotimaisiin ja turistien englantiin. Mullin mallin on tämä maailma.

Mutta minä olen iloisella päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti