16. kesäkuuta 2015

NÄRÄÄ UBERISTA

Korvat kunnossa ja ne kuulevat. Toivotimme  toisillemme hyvää kesää, korvalääkäri ja minä. Sain puolisovahdilta luvan mennä Herkkuun ja senhän minä tein. Valmista ruokaa ja mansikoita ynnä muuta. Kaikkea ei voi tuotavaksi tilata, pitää tuotteet nähdä.  Fysioterapeutti soitti, kun olin ostamassa norjalaista Jarlsbergin juustoa ja tahtoi vaihtaa ajan huomenna aikaisemmaksi.

Monen taksinkuljettajan kanssa olen jutellut kovastikin keskustelua herättäneestä yhdysvaltalaisesta Uber- taksifirmasta. Eivät tykkää. Minä tietysti suhtaudun uberilaisiin varovasti. Onneksi ei niitä takseja saa taksikeskuksesta. Uberista puhutaan kaikenlaista, kiertävät Suomen verotusta ja konstailevat kuulemma muillakin tavoin. Heillä ei ole taksilupaa, jota joutuu laillisesti jonottamaan Suomessa vuosikausia. Kyydit ovat kuulemma halvempia, kun ei tavoitella firmalle voittoa (?), vaan ajo maksaa vain ajamisen kustannuksen verran. Mikä se semmoinen liikeyritys on? Uberia on monessa maassa ja kaikkialla on tullut kahnauksia, jopa oikeudenkäyntejä. Myönnän taksimatkailun olevan Suomessa kallista ja tämä varmasti houkuttelee astumaan Uberin kyytiin. Sitten ainakin Helsingissä on vielä ne "pimeät" taksit, jotka häälyvät kaduilla metsästämässä asiakkaita. Voi käydä huonosti, kun siihen kyytiin menee. Asiakkaita on viety muualle kuin pyydettyyn osoitteeseen ja ryöstetty perillä. Tuppukylämäisen Herran kukkaro-elämä on kovasti muuttunut!

Ihanan harmaanpuoleinen päivä taas tänäänkin urkeni. Tällä lausahduksella saan taatusti monet närkästymään. Minua ei ole edes lomien aikana sää paljoakaan heivauttanut, sen mukaan harrastettiin ja elettiin. Mökilläkin. Jaksan paremmin viileässä, eikä tule lisää ryppyjä, joista auringonpalvojat kärsivät. Iho on kuin ruskeaa syvästi juovikasta pergamenttia. Vaatteet eivät liimaannu ihoon, eikä meikki valu, ei ole hikistä oloa. Monta hyvää puolta varjoisalla kujalla!

6 kommenttia:

 1. Sää on todennäköistä eli tännekin kelpaa ihan kaikki. :)
  Takseista sen verran, että ei millään haluaisi enää taistella uuden lafkan kanssa. On aivan riittävästi tekemistä hoitaessa Kela-taksilla lekuri- ym. käynnit ja kuljetuspalvelutaksilla muut (jos vain kykenee). Aina - ihan aina - on jotain ongelmaa, isompaa tai pientä. Harvemmin on täysin simppeliä kyytiä!
  Herkullista viikkoa...

  VastaaPoista
 2. Polgara. Taas minä sekaannun, mutta kun Sinun on vaikeaa liikkua ja tarvitset apua sekä käytät Kela-kyytiä, niin kela-auton kuljettaja saattaa/vie vaikka auton/laitoksen pyörätuolilla lääkärin ulko-ovelta lääkärin oven taakse odottamaan. Samoin kaupungin kyyti (á 2,50€) vie vaikka autonsa pyörätuolilla perille, jos ei omaa ole. Tämän kaiketi myös tiedät, mutta et ehkä tohdi pyytää. Näin meillä on kuljettu puolison kanssa ja vieläkin, jos mennään esim. intervallihoitoon. Lääkäriin meillä on kelakyydin ambulanssi. Ei tämä Uber tule liittymään meidän kuljetuksiimme, eikä sitä saa taksikeskuksestakaan. Sillä saattaa olla aivan oma puh.numeronsakin. Se on ihan töttörööhommaa koko Uber.

  VastaaPoista
 3. Polgara kiltti, anteeksi nyt taas, mutta tiedäthän varmasti, että kaupunkikyytiä voi pyytää hakemaan sisältä asti vaikka auton omalla pyörätuolilla ja kuljettaja ottaa vielä rollaattorisikin mukaan, tiedäthän? Samoin tekee Kela-kyydin kuljettaja. Tilatessa pitää vain muistaa mainita nämä. Sama peli siis myös kotiin tullessa. Meillä on tehty näin vuosien ajan. Itsehän en kuulu näihin kunnallisiin kyyteihin, mutta mies kuuluu.

  VastaaPoista
 4. Polgara, jos taas käytät tavallista henkilötaksia, niin ota lainaksi pyörätuoli ihan vaan näitä lääkärimatkoja varten. Se mahtuu taksin takakonttiin, kun menee kokoon. Tietysti saat myös tavallisen henkilötaksin tilalle nk. invataksin sosiaalitoimiston kautta. Meilläkin oli alussa molemmat tilanteen mukaan.. Ethän minulle suutu? Mutta kilttikulta Polgara, pitäähän Sinun päästä helposti esim.lääkäriin.

  VastaaPoista
 5. Tiedän tuon... Asiahan on vain niin, että Palmia ei ota huomioon toiveita, jos niille ei ole perusteita eli päätöstä!!! Mulla on vain rolleriin ja "omatoiminen ym". Tarviin sen uuden lääkärintodistuksen (joka siis pitää muita asioita varten toimittaa Kelaan), että voin vaatia Palmialta (siis välityskeskukselta) lisäpalvelua. Viimeksi pyysin tavallista taksia tai lisää aikaa mennä hissin kautta koppitaksiin. Ei mennyt perille, eipä! Kuski huusi hulluna, kun en päässyt sivuovesta sisään ja väitti, ettei hänelle ollut ilmoitettu. Eipä ollut. Just. Ihan sama, mitä minä toivon; jos ei ole paperia ja / tai päätöstä *todistusta tms*, mitään e i tarvitse tapahtua.
  Kela-taksit yleensä auttavat, mutta kun se ei onnistu: olen täällä kerroksissa eikä kukaan pääse siitä alaovesta vieläkään, koska ovikoodit ovat edelleen pois käytöstä. Eli joka tapauksessa minun on ulos itseni hilattava ihan omin nimin. Tämä nyt on ehkä vähän hankalaa.... Siksi minä en mitään pyöristäkään voi lainata, koska en pysty käyttämään käsiä (tendinitti molemmissa). Ärrrrrrrrrrrrrrrrh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polgara. Nyt en enää yritä "neuvoa" Sinua. Ja tiedän, mitä se on, kun yrittää toimia. Paperia paperin perään, puhelinsoittoja, odottelua päätöksistä. Samaa olen läpikäynyt. Byrokratia aina vieraanamme.

   Poista