20. kesäkuuta 2015

MITTUMAARI 2015

Mukavaa Juhannusta meille kaikille on nyt sää millainen tahansa. Monille se on tärkeä asia ja varsinkin Jussina. Minulle ollut vähemmän tärkeä. Sen mukaan toimittu, sataa tai paistaa. Asialle kun ei mitään voi.

Tässä keräilen voimia puolisolle suoritettaviin aamutoimiin ja sitten vähitellen aamiaisen laittoon. Samat rutiinit jokaisena aamuna. Ja lonkkavaivaiselle aamut ovat päivästä hankalimmat. Liikun huonoiten, ottaa kipeää, mutta kyllä se aina siitä.

Palvelusetelit omaishoitajien 18 tunnin vapaisiin kuukaudessa tulevat käyttöön vasta joskus syksyllä. Kysyin sosiaaliohjaajaltani ja näin hän kertoi. Palvelun tuottajat eivät ole vielä Helsingin kaupungille antaneet luetteloitaan, mistä sijaisen kotiin saa. Omaishoitaja saa valita paikan. Tämä onkin se jännittävin asia, minkälaisen sijaisen saa. Täyttääkö omaishoitajan asettamat ehdot, osaako, onko koulutettu tehtävään, onko inhimillinen ja empaattinen hoidettavan kanssa? Hänellähän on vastuu kaikesta omaishoitajan ollessa tunteja pois. Kokeilen kuitenkin ja sitten jatkosta katsotaan. Viehättää kovasti ajatus saada olla "ulkona" kuusikin tuntia kerrallaan.

Kuuntelen enemmän tai vähemmän yhtäjaksoisesti illalla vuoteessa James Bowen´in viime vuonna ilmestynyttä uutta kirjaa katukissa Bobista. Enää Bowen ei soita kadulla, vaan myy Big Issue-lehteä kissa mukanaan. Eikä Bob ole mikä tahansa kissa, vaan melkein kuin ihminen kissan nahoissa. Bobilla on Lontoon yleisiin kulkuneuvoihin oma matkakortti ja se istuu Bowenin vieressä bussissa. Kerran Bowen oli nukahtanut bussissa ja kotipysäkki läheni. Bob herätti Jamesin ja levottomuudellaan sai Bowenin huomaamaan, missä he olivat. Uskomatonta käyttäytymistä kissalta. Bob on nykyisin isäntänsä kanssa maailmankuulu. James ja Bob, vai pitäisikö sanoa Bob ja James.

Juhannus tänään ja niin oli Eino Leinollakin mielessään Juhannus-runoa tehdessään:

Minun mielessäni on juhannus
ja juhla ja mittumaari,
ja jos minä illoin itkenkin,
niin siellä on sateenkaari.


2 kommenttia: