26. kesäkuuta 2015

PERJANTAIN TURINAT

Suomalaiset eilen Helsingin keskustassa olivat vähemmistönä. Turisteja, turisteja ja taas turisteja. Kaksi valtavaa risteilyalusta Katajanokalla oli tyhjentänyt matkustajansa maihin ja kaikki pasteerailivat Aleksilla ja Espalla. Onnistuin luovimaan Stockmannin ovelle ja oven avasi iloisesti hymyilevä kiinalaismies.

Apteekista yskänrohtoa, jonka puoliso nielaisi kotona väärään kurkkuun ja josta syntyi puoli tuntia kestävä yskänpuuska ja mieheni oli kasvoiltaan aivan punainen. No, se meni ohitse. Berry Placesta ostin ihania kirsikoita, kotimaisia mansikoita ja pulleita vadelmia Hollannista. Siirryin Herkun puolelle. Sieltä yhtä sun toista. Pakkasin rollaattorin, pyysin joutavana seisoskelevaa pakkaajapoikaa soittamaan taksin. Hän kysyi, jos tarvitsen apua autoon asti. En tarvinnut. Taksin kuljettaja nosteli tavarat autoon ilman mitään sivuhuomautuksia, joita päästeli taannoinen taksikuski. Aikaa jäi kotona vielä tovi tuuraajan kanssa jutusteluun. Söimme yhdessä pienen marenki-mangojälkiruuan, jonka olin meille ostanut.

Lontoossa on myyty yksi mielitaiteilijani taulu. Vuosia sitten ihastuin Gustav Klimtin (1862-1918) töihin. Minulla on maljakon kyljessä "Suudelma" ja kahvimukeissa Adele Bloch-Bauer. Adelea Klimt maalasi mielellään. Koko juttu sai alkunsa, kun Adelen aviomies pyysi taiteilijaa maalaamaan vaimostaan muotokuvan. Käytän kahvimukeja vain erikoistilanteissa, joita saattaa olla minun yksinäinen aamukahvihetki parvekkeella sekä tarjoilen niistä hyville ystävilleni. Mukit saavat aina jakamattoman ihastuksen. Adelea minulla on myös samppanjalaseissa. Kun oikein haluan nauttia, otan Klimtin lasin. Lontoon taulu myytiin 35 miljoonalla eurolla. Siinä ei ollut Adele, vaan Gertrud Loewen´in muotokuva.

Viikko alkaa olla pulkassa ja nämä loppupäivät rauhallista kotieloa. Puoliso ei viime yönä enää yskinyt entiseen tapaan ja tämä aamukin on rauhaa täynnä makuuhuoneessa. Alan valmistella päivää alkavaksi. Aurinko pysyttelee piilossa, yleisharmaa vaikutelma  pihalla. Joku jättänyt roskisvajan eteen jätteitään. Lokkiarmeija levitellyt sisällykset pitkin pihaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti