6. kesäkuuta 2015

JÄRKI HOI

Luin nokkamukisotakirjoituksen ja ihmetykseni niiden poistamisesta vanhainkodissa oli suuri. Meillä on kotona pari nokkamukia. Käytin, kun puolisolla oli vaikeuksia juomisessa ja lasista kaikki levisi leualle. Mukit ovat vieläkin, käytän, jos tarpeellista.

Tästä tuli mieleeni seuraava asia. Kotiavustaja (tuuraaja) ei saa antaa hoidokille lääkkeitä, vaikka ne olisivat annosteltuna valmiina. Antamaan pitää tulla kotihoidon (esim. suihkuttaja tai mahdollinen lähihoitaja) edustaja. Tuuraaja avaa oven ja katselee kun kotihoito antaa pillerit ja sitten kotihoito lähtee. Vaihtoehtona lääkkeitten antamisessa on, että minä ajan kotiin taksilla antamaan ja sitten ajan taas taksilla jatkamaan tuuraajan antamaa vapaa-aikaa. Tämänkin asian otin esille fokuskeskustelussa  ja kaupungin edustaja vahvisti, ettei kotiavustaja eli tuuraaja saa kajota hoidokin rohtoihin. Järkevää syytä moiseen absurdiuteen en saanut, ei saa antaa ja sillä selvä. Kunnalla on siis varaa ja aikaa tuhrata kahteen henkilöön, kun toiselta on evätty lääkkeitten antaminen.

Sääntöjen mukaan tuuraaja ei saa tehdä mitään hoidollisia toimenpiteitä ollessaan tuuraamassa omaishoitajaa. Kysyinkin, että jos hoidokki tarvitsisi pikaista hoidollista apua, niin tuuraajan olisi soitettava joko ambulanssi tai kotihoidosta/ kotisairaalasta joku, vaikka voisi itse auttaa?  Tämän hullumpaa liioin en ollut aikoihin kuullut. Ja kuitenkin meilläkin käyvät molemmat tuuraajat ovat koulutukseltaan lähihoitajia!  Joku sanoikin fokuskeskustelussa tuuraajien olevan vain seuraneitejä.

Palvelusetelin suoma omaishoitajan tuuraaja taas saa/pitää tehdä ne samat työt kuin omaishoitaja  ollessaan omaishoitajan sijaisena. Muutenhan homma menisi puihin, kun omaishoitaja on tunteja poissa kotoa. Meidän kohdallamme hän joutuu syöttämään lounaan sekä myös tarvittaessa vaipan vaihtamaan sekä maalaisjärkeä käyttäen ehkä muitakin toimenpiteitä. En tiedä, mitä muutoksia Sosiaali- ja Terveysministeriön SOTE-uudistus tuo, mutta toivottavasti moneen asiaan yhtenäisyyttä ja järkeä.










6 kommenttia:

  1. Niin... nokkamukin sijaan meillä oli käytössä juomapullo, jonka ns. ruiskuosa sopii kaikkiin pulloihin. Se on käytössä vieläkin, jos otan omaa juomaa mukaan...
    Tuo lääkkeiden annostelu on outo juttu. Periaatteessa esim. joku tuttu ihminen voisi olla miehesi seurana, käymässä vierailulla, sinä lähtisit vaikka kauppaan ja sinä aikana tuo tuttu voisi antaa lääkkeet? Kukaan ei huutelisi perään. Ehkä. Järjen käyttö olisi tosiaan suotavaa monessakin asiassa!
    Rauhaisaa viikonloppua! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, Polgara, että vaikka huoltomies voisi lääkitä, mutta ei kaupungin kotiavustaja eli jokaviikkoinen tuuraaja. Outoja ovat sääntöjen tiet. Mukavaa suvisunnuntaita.

      Poista
  2. Myönnän, etten hölmömpää ole lukenut pitkään aikaan. Toivon tosiaan, että päättäjillä olisi munaa muuttaa tällaisia sääntöjä. Toivotan parempaa tähän asiaan. Kaikkea hyvää jatkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä säännöt muuttuvat, ehkä eivät. Näillä mennään. Mukavaa kesän jatkoa Piikamummolle ja onnea vielä kerran.

      Poista
  3. Kun olin sairaalassa töissä, niin osaston pitkäaikainen laitoshuoltaja ei saanut antaa lääkeitä asukkaille, vaikka oli tuntenut heidät vuosia, mutta keikkalainen lähihoitaja sai antaa lääkkett vaikka ei yhtään tienyt mikä oli paras tapa antaa lääkket. Joillekin asukkaille piti antaa yksi kerrallaan, että saivat nieltyä, mutta sijainen heitti kaikki kerralla suuhun ja sitten asiakas niitä sylkemään pois ja sitten tarvittiinkin sairaanhoitajaa miettimään mitkä lääkket kenties oli mennyt mahaan ja mitä ties minne. Kyllä välillä otti päähän koko touhu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. CurryKaneli, outoja ovat kunnan tiet, tämän olen useasti todennut. Sairaalatyössä näkee vieläkin enemmän omituisuuksia jokapäiväisessä elämässä. Sääntöjä on noudatettava, tuntuvat järkeviltä tai ei.

      Poista