8. kesäkuuta 2015

LIIAN HALPAA

Oletko pettynyt saamaasi häälahjaan, kysytään eräässä lehdessä?  Minut on kasvatettu olemaan jokaisesta lahjasta iloinen. No, tietysti jos leivänpaahtimia saa useampia, niin on pieni ongelma. Tietysti on olemassa lahjalista kaupoissa, mutta minusta se on outoa. Hääpari määrää, mitä saa antaa. Ymmärrän julkisuuden henkilöiden kohdalla, kuninkaallisten sun muiden, jotka saavat tuhansittain kaikenlaista tavaraa, mutta kun Maija Meikäläinen vihitään, niin eikös lahjan antajan lämmin ajatus, antamisen ilo ole pääasia? Naiiviako? Olen minäkin saanut häälahjaksi ehkä vähän tarpeetontakin, mutta aina ajattelin, että lahjan antaja on siihen panostanut, miettinyt lahjan sopivuutta juuri minulle, antanut valinnalle aikaansa ja iloinnut hääparia ajatellen. Eivätkö nämä ole jo sinänsä lahjoja? Naiiviako?

Siirrytään häälahjoista muihin lahjoihin. Syntymäpäiväsankari saattaa myös esittää toivelistan lahjoista jopa niin, että raha on esinettä tervetulleempaa. Tähän en totu koskaan! Seteleistä ei jää mitään muistoa, jota katsella vuosien kuluttua, muistella antajaa, koko syntymäpäiväkin unohtuu. Vietinkö sellaisia? Joku juhlakalu saattaa mieliä vaikka matkalle ja haluaa ystävien antavan sitä varten lahjaksi rahaa. Hän myy syntymäpäiväänsä ystävilleen. Eikö voi jättää juhlia viettämättä ja lähteä ihan hissukseen sillä rahalla, jonka olisi kemuihin pannut, tahtomalleen matkalle?

Äitini opetti, että lahjaa ei saa koskaan antaa pois, myydä tai hävittää. Tästä olen lipsunut. Edesmenneellä kummillani oli tapana antaa minulla omia tavaroitaan. Kerran sain pienen punaisen puisen  koristekauhan ja pari täytettyä lintua piirongin päältä. Ne möin kirpputorilla hänen kuolemansa jälkeen muiden itselleni turhien esineiden kanssa, joita olin jopa itsekin ostellut itselleni. Turhakkeita tulee jokaiselle väistämättä tavalla tai toisella.

Lehtikirjoituksessa joku häälahjan saaja manaa sitä, että varakkkaat ystävät olivat hankkineet kimpassa viinipullon laivasta sekä pari lasia ja antaneet nämä kaverille häälahjaksi. Mikä plaski ja mikä pettymys! Lahjan saaja oli todella suivaantunut lahjan halpuudesta. Pitääkö kaikki aina mitata rahassa? No, minun eräs ystäväni meni hääjuhlaan ja kiersi häätalon lahjapöytää. Kertoi, että halpaa olivat ostaneet. No, hänellä siihen aikaan kiilui silmissä kaiken aikaa silloisen markan kuvat. En tullut kysyneeksi, minkä lahjan hän antoi ja ennen kaikkea, mitä se maksoi. Hän mittaili myös hintoja hautajaiskukkakimppujen kohdalla. Minulla oli aivan pieni kimppu kukkia, jotka haudalle panin. Se hukkui suurten kimppujen joukkoon. Minua ei asia vaivannut. Näin mielessäni tätivainaan hymyilevät kasvot. Tunsin ykskaks hänen kätensä ympärilläni, kuten niin monesti hänen eläessäänkin. Näitä halauksia ei voi edes rahassa mitata.


2 kommenttia:

 1. Toi lahja juttu on hieman vaikea asia. Kun menimme naimisiin aikoinaan, niin saimme aika paljon rahaa, tai siis olivat lahjashekkeinä. Olimme asuneet yhdessä kuusi vuotta, joten kaikki tarpeellinen oli hankittu. Rahat menivät meidän häämatkaan, josta jäi todella ihania muistoja. Ilman häälahjaksi saatuja rahoa, emme olisi päässeet häämatkalle.

  Muutama vuosi sitten kummityttäreni meni naimisiin ja heillä oli ihana lukollinen laatikko, johon vieraat saivat jättää lahjarahan. Hekin olivat asuneet yhdessä kauan ja kaikki tarpeellinen oli jo hankittuna. Heillä rahat menivät heidän ostamansa asunnon remonttiin.

  Armastuksen serkulla oli lahjatili paikallisessa osuuskaupassa. Sinne vieraat saivat laittaa omasta mielestään sopivan summan ja sitten hääpari sai ostettua haluamansa kalliin kahvikoneen.

  Joten minä kannatan sitä rahan antamista. Silloin voi saada jotain, jota ei kukaan yksittäinen vieras osta ja josta kuitenkin jää muisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. CurryKaneli, en toki teilaa rahan pyytämistä lahjana, itse en vaan pidä sitä korrektina tapana. Minun nuoruudessani vanhemmat ja isovanhemmat antoivat rahalahjan, mutta kukaan muu ei. On totta, että meille kaikille jossain elämän vaiheessa raha on tervetullutta tavalla tai toisella. Ilmanhan ei voi elää. Ainakaan mukavasti.

   Poista