10. elokuuta 2013

KETTUKO VIISAS?

Kerron aluksi kotiasiat. Epäilivät vatsavaivojen aiheuttajaksi puolisolla sappikiviä. Kävin päivällä tervehtimässä ja silloin vielä tutkimukset kesken. Erilaisia kuvauksia.Illalla soitti lääkäri: leikataan. Myöhemmin vielä hoitaja. Yöllä olin yhteydessä  heräämöön, jossa puoliso jo oli pöppöröisenä. Tänään osastolla, jonne kiiruhdan vierailuaikana. Tämmöinen käänne yhtäkkiä.Yö mennyt puolisolla nukkuen, lievää aggressiivisuutta hoitotoimenpiteiden aikana,pantiin lepositeisiin, kertoi hoitaja, kun nyt aamulla soitin.

Vaikka olen hiukan saamaton kotona, otin kuitenkin eilen itseäni niskasta ja panin pyykit koneeseen, lämmitin kukkoa viinissä á la Herkku ja katselin tv:stä Rouva kirkkoherran. Oulusta soitti E ja hän onkin ystävistäni ainoa, joka tietää puolison olevan taas sairaalassa. Ellei sitten L tätä lue!

Hörpin aamukahvia tässä samalla Klaus Haapaniemen Taika-mukista, jonka kyljestä minua katselee sininen pöllö ja punainen kettu.Pidän pöllöistä, jos kysymyksessä on eläinkunnan edustaja. Linnun sanotaan olevan viisauden symboli, mutta myös -yllätys,yllätys- tyhmyyden, mikä viitannee joskus meihin ihmisiin "olet ihan pöllö".Kettukin edustaa viisautta.Kerrotaanhan ketturepolaisen olevan varsin ovelan ja kekseliään. Onko se?

Saduissa kettu on saanut huomiota, eikä ranskalainen Jean de La Fontaine ( 1621-1695) ollut pekkaa pahempi, vaan kirjoitti Fables-kokoelman eläinsaduista niihin sisältyen  tähän panemani  Häntänsä menettänyt kettu:

Jo iäkäs mut hieno kettu / kaniinin ryöstäjä ja surma kanojen, / siks useinkin myös ahdistettu, / jäi viimein ansaan ihmisen. / Vain onnen kaupalla pääs irti kettu polo,/ ja hännän jättää sai se päästimeksi pään / näin vapaa ollen taas,  hännätönnä nolo, / muut aikoi johdattaa se samaan häpeään / ja kettuin neuvostoon nyt läksi, lausui siellä / "Miks häntää raahata? Se haitaksi on vain / tomua lakaisee ja rapakoita tiellä; / ei sillä mitään tee, siks aatoksen ma sain / ei muuta tarvita kuin veistä / ja kaikki leikatkoot pois hännät joutilaat". / "Sun neuvos oiva on", näin vastaa joku heistä, "vaan, kuoma, käännyhän, niin vastauksen saat." / Ja naurunremakkaan kun puhkes pilkka kuoron, / niin töpöhännältä se riisti puheenvuoron. / Vai häntää leikkaamaan! Ken suostuis semmoiseen? / Jäi vanha muoti ennalleen.

(Eläintarinoita WSOY 1955, suom. Yrjö Jylhä)

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti sappikivet olivat ne syy puolisosi vatsavaivoihin ja saatiin nyt pois. Pikaista paranemista hänelle. Minäkin juon aamukahvini Taika-mukista. Maistuu mielstäni niin paljon paremmalta kuin tavallisesta teema-mukista :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa toivon minäkin, että miehen vatsa ok ja pääsee kotiin. Että siis CurryKanelilla ja minulla aamuisin aina yhtä Taikaa. Tässähän taas päivää aloitetaan pöllö-kettumukilla parastaikaa.

      Poista