19. elokuuta 2013

SKATTALTA AAMUTURINAA

Laakson  käytävässä tuli eilen eräs naispotilas minua vastaan lähtiessäni kotiin "näen,että elämä on sinua huonosti kohdellut, Kristus tulee ja auttaa". Ei kuitenkaan auttanut edes ovikoodin kanssa, minun piti numero tarkistaa. Osastolla eletään lukkojen takana. Ovessa lappu: älä päästä potilaita ulos. Pullahdin ulko-ovesta pihalle ja vedin syvään henkeä. Taksi tuli ja minä hivuttauduin takapenkille. Rollaattori kolisi takakontissa. Kotona söin ja otin lasillisen punaviiniä. Pitkästä aikaa. Punaviini panee aina nukuttamaan. Heräsin sohvalla vasta kun Foylen sota alkoi. Siirryin eteläisen Englannin rikosmaailmaan.

Syksyinen tunnelma tänäänkin ulkona. Taivas pilvistön peitossa, ankara tuuli heiluttelee kaikkea mitä heiluttaa voi. Lasten pihaleikit vaimentuneet. Ollaan koulussa ja päivähoidoissa.Suven leppoisuus vaihtunut kiireiseen arkeen. Sateensuoja varustuksena. Risteilyalukset tuovat vielä turisteja muutamaksi tunniksi Helsinkiin. Jokunen Kauppatorilta ostettu porontalja matkaa ostajansa mukana ties minne. Japanilaiset kuvaavat torielämää ja välttävät kuvaamasta paketissa olevaa presidentinlinnaa. Sen remontti jatkuu vielä pitkään. Havis Amanda värjöttelee jalustallaan merileijonien pitäessä vahtia. Kappelin ikkunoitten takana nautitaan lasillinen taikka kaksi. Kaukana on takanapäin aika, kun siellä istuksi helteellä herra Halla. Tästä  "Kappelissa,kuppilassa/ Espan puitten alla/ hellepäivää huokaamassa/ kävi herra Halla/ ..." on kirjoittanut -kukas muu kuin- Ilpo Tiihonen. Kappeli on aikoinaan kirvoittanut monen muunkin runoilijan sanan lentoon. Myös ennen muinoin moni taiteilija maksoi lounaansa tai illallisensa kuvan muodossa. Osa maalattiin suoraan seinään, mutta vuosien aikana remontit ovat nämä aarteet hävittäneet. Kappeli on muistoja täynnä. Kuka tietää, kuka edes ajattelee, talon historiaa siellä istuessaan.

Tänään peruutan puolison intervallihoitopaikan. Jakson piti alkaa  tällä viikolla, mutta kun on Laaksossa yhä. Minä puolestani menen tällä viikolla taas ortopedin vastaanotolle.Vaikka sitten joskus maailmassa joutuisin leikkauspöydällekin. Tämänkin uhalla menen. Katsotaan mitä tuleman pitää. Olen enemmän kuin kyllästynyt tähän alituiseen laahautumiseen rollaattorin perässä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti