25. elokuuta 2013

ELOKUUN VIIMEINEN SUNNUNTAI

Sinuhessa olen jo siinä kohdin, jossa Sinuhe asuu Simyrassa menetettyään katalalle Neferneferneferille omansa sekä vanhempiensa omaisuudet vanhempien hautaa myöten. Simyrassa kauppiaat ja rikkaat ovat lihavampia kuin Egyptissä ja jossa lääkärin on etsittävä potilaansa eikä päinvastoin kuten Egyptissä. Luin Laaksossa yli kolme tuntia poislukien parranajon, tuomani eväitten syöttämiset ja kello viiden ruokailun lääkkeitten kanssa. Hoitajat eivät olleet saaneet muruakaan puolison vatsaan koko päivänä. Himpun verran vaikutti edellispäiviä virkeämmältä ja oli istunut aamupäivällä g-tuolissa. Eräs hoitaja kysyi, jos omaishoito minulla on raskasta. Tähän minä, etten sitä sillä lailla ajattele. Se on tehtävä, on raskasta tai ei. Muistihäiriöinen P  harmistuttaa ruotsinkielistä potilasta , joka valittelee hoonolla soomella hoitajille, jotka puolestaan koettavat saada svenska taalanden ymmärtämään. P oli vienyt J:n tossut ja hänen vaimonsa kaulaliinan.

Kotimatkalla naispuolinen suomalainen kuljettaja vänkäsi kanssani reitistä Skattalle, kun olin pyytänyt ajamaan Kallion kautta. "Navigaattori näyttää keskustan kautta lyhyemmältä". En antanut periksi ja tämä keskustan kautta saattaa ajallisesti viedä pitemmän ajan, jos Mannerheimintie ja Eteläesplanadi ovat kovin tukkoisia. Sanoin vain, että jos sopii, ajamme Kallion kautta. Tämän jälkeen hän kaksi eri kertaa oli sitä mieltä, että ajamme pitemmän kautta. Mitä sitten?  Laaksoon mennessä oli miellyttävä suomalaiskuljettaja, miespuolinen. Keskustelimme antaumuksellisesti Jörn Donnerin tulevasta kansanedustajakaudesta sekä pikkukauppojen häviämisestä Helsingissä. Oli käynyt hiljattain Heidelbergissa ja siellä oli ollut talojen kivijaloissa pieniä kauppoja, joista sai aamuisin tuoretta ja lämmintä leipää.

Huokasin syvään auton takapenkillä ja muistelin Salosen lihakauppaa Minna Canthin kadulla. Se oli lapsuuteni aikaan yksi parhaimmista lihakaupoista Töölössä. Kauppias Salonen olisi nauranut itsensä kipeäksi, jos joku olisi kysynyt kengurua tai eteläamerikkalaista pihvilihaa. Oli vain supisuomalaista ilman lisäaineita luonnollisesti kasvatettujen eläinten lihaa, joka maistui auringolle, tuulelle ja ruoholle.Hänen vasikankyljyksensä sulivat suussa, kun äitini oli ne ensin paistanut voissa. Salosella ei ollut jatkajaa ja kauppa lopetettiin monien töölöläisten perheenemäntien suureksi suruksi. Myöhemmin, paljon myöhemmin, tulivat suuret marketit ulkomaisine tuotteineen Helsinkiin, jotka lopullisesti jyräsivät alleen pienyrittäjät.

Ensi sunnuntai on jo syyskuuta. Hyvää syksyä.


4 kommenttia:

 1. Eilinen päivä ei kyllä tuntunut yhtään siltä, että olisi syksy tulossa. Todella lämmin ja kaunis. Sää ennusteet lupaavat aka kaunista myös koko ensi viikoksi.
  Pitäisiköhän otta Sinhue esiin ja lukea se uudestaan. Olen lukenut sen melkein 30 vuotta sitten enkä muista siitä oikeastaan mitään.

  VastaaPoista
 2. Töölöntorin Nyberg oli minusta ihastuttava ja hyvin asiakasystävällinen kauppa. :)

  VastaaPoista
 3. Ota Sinuhe ja lue, CurryKaneli. Olen muun lailla ihmetellyt, mitenkä Waltari pystyi sen kirjoittamaan, vaikka ei ollut siihen mennessä koskaan Egyptissä käynyt.

  VastaaPoista
 4. Jutta.Kävin minäkin usein Temppelikadulla asuessamme Nybergin kaupassa ja ennenkin sitä, koska töölöläinen olin. Ja olen yhä mieleltäni.Kun Nyberg lopetettiin, siinä meni varsinainen herkkukauppa.

  VastaaPoista