24. maaliskuuta 2018

ENÄÄ EI VALKOISIA LÄNTTEJÄ

Marco Kosonen päättää kirjansa Mun Afrikka sanoihin "Maailmaa on hyvä käydä katsomassa aina välillä paikan päällä ja puhua siitä vasta sitten." Se oli kiva kirja . Pidän yleensä matkakirjoista. Afrikka oli kartoissa valkoisia länttejä täynnä siihen aikaan, kun isäni luki äidilleni matkakirjoja ääneen. Silloin  "löydettiin" kyliä ja ihmisiä ennen käymättömistä paikoista ja kirjoitettiin kirja. Nyt ihmiset lähtevät Afrikkaan tuosta vaan, eikä kartalla näy enää valkoista. Marco Kosonenkin reissannut sinne monta kertaa. Tämä kirja kertoi niistä matkoista. Miellyttävä lukukokemus.

Eilinen päivä kului hauskoissa merkeissä P-D:n kanssa. Tarjoilin kahvia ja pieniä voileipiä. Myöhemmin vaaleanpunaista kuohuviiniä, mansikoita ja belgialaisia suklaatryffeleitä. Hän auttoi minua läppärin kanssa, koska olen aika avuton siinä, vaikka blogia kirjoitankin. Illalla P-D:n lähdettyä katselin televisiosta Jussi-gaalan. Ainoa ihminen, joka ei koko Jussien jakotilaisuuden aikana hymyillyt, oli Aku Louhimies. Tuntematon sotilas oli yleisön suosikkielokuva ja Louhimies haki plakaatin ja piti kauniin puheen. Hän viittasi saamaansa huomioon ja pyysi jälleen kerran anteeksi ohjaajan metodejaan, joista moni naisnäyttelijä on pahoittanut mielensä. Juhlan pukuteema oli tummasävyinen, jolla viestitettiin toivomusta seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi. #Metoo juhlassakin läsnä.

HS kertoi eilen, että Jari Tervo kirjoittaa kirjan Vesa-Matti Loirista. Löysin hyllystä sattumalta Helsinki Info-lehdykän vuodelta 2000. Jari Tervo oli silloin 41v ja Helsinki 450v. Tervo kirjoittaa Infossa ensimmäisestä Helsingin matkastaan vuonna 1968, jolloin hän oli 9,5v. Iso kaupunki, kaikilla kova kiire ja asematunneli jotain ennen näkemätöntä, kiihottavaa suorastaan. Maan alla!! Nyt vuonna 2018 sekä Tervo että Helsinki ovat vanhempia, eikä asematunneli kiihota enää ketään. Ei pelota myöskään se, kun "korkeissa helsinkiläisissä taloissa oli se huono puoli, että kun jalkakäytävältä yritti katsoa sen huipulle, ei nähnyt. Piti mennä kauemmas. Silloin oli kadulla leikkimässä hengellään..."

Huomenna sitten kesäaikaan. Oulun tienoille luvattu lumisadetta ja Helsinkiin vähän pakkasta tai asteen verran plussaa. Ei vielä pikkukenkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti