27. maaliskuuta 2018

PUUTERI JA SUKLAA VEROLLE

Taskukellot ovat olleet verolla 1700-luvulla ja niitä oli 1789 Helsingissä  184 kappaletta. Verolle pantiin myös  kullatut huonekalut, silkkitapetit, viini, suklaa, kahvi, tee, sokeri, puuteri ja tupakka. Johan nyt! Samassa syssyssä verotettin myös kortin ja biljardin peluusta. Koiraverosta ei puhuta mitään. Johan Sederholm, joka oli äveriäs mies, maksoi mukisematta. Hänellä oli parikin taskukelloa, kullasta ja hopeasta vitjoineen päivineen. Sama Sederholm, jonka talo on vieläkin pystyssä Senaatintorin varrella, jonne se pykättiin 1757. Sederholmeja ei enää siellä asu, vaan pytinki kuuluu Helsingin kaupungille. Siinä oli joskus 1940-1950-luvulla kaupungin virastoja, kunnes vuonna 1985 tuli museoksi. Korjattiin tietysti siihen käyttöön, olihan talovanhus päässyt hiukan rapistumaan vuosien saatossa.

Entisöinti- ja tutkimustyön aikana löydettiin kaikenlaista kivaa, etupäässä vanhaa, talon sisältä, rakenteista, välipohjista jne. Rokokoota, peilejä, tapettien rippeitä, kantolyhtyjä. Maalauskerrosten alta löytyi yhtä sun toista muun muassa kauniita  kukka-aiheisia sabloonamaalauksia. Surutta vedetty aikoinaan uutta maalia päälle. Umpeenmuuratut portaikot olivat entisöijien ilonaihe. Seinä- ja kattomaalauksia, Alimmaisena kerroksena kimröökiväri. Päälle maalattu vaaleanpunaista. Googlasin tämän "kimröökivärin". Noenmustaa, jota käytettiin maalien väriaineena.

Seuraavaksi tarina, miksi Kolera-allasta sanotaan Kolera-altaaksi. Oli vuosi 1893. On silakkamarkkinat ja laivoja laitureissa Kauppatorin reunalla. Karanteeniin on määrätty eräs laiva, koska sen kapteeni sairastaa koleraa. Kapteeni kuoli sairauteensa ja allasta alettiin kutsua Kolera-altaaksi.

Luen Paanasen ja Linnan kirjaa. Kertomuksia Helsingistä. Tottako kaikki vai tarua?

2 kommenttia:

  1. Eiköhän tuosta valtaosa ole ihan totta. Ovat nuo mielenkiintoisia tarinoita. Onko Sederholmin talo edelleen museona? Mulla on muistikuva, että olen joskus vuosia sitten käynyt talossa ja silloin ainakin osassa siitä oli erilaisia, pääosin käsityöläisten kauppoja. Vai ymmärsinkö väärin talon nimen ja sijainnin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta. Ei kai ole ollut muuta kauppaa kuin museon oma. Oletkohan käynyt Kiseleffin talossa, jossa todellakin käsityöläisten kauppoja? Kummatkin Aleksanterinkadun varrella Senaatintorin kulmalla. Mukavaa Pääsiäistä!

      Poista