1. helmikuuta 2017

KAPSELIKAHVILLA HELMIKUUHUN

Heräsin hyvien unien jälkeen uuteen kuuhun, helmikuuhun. Ja niin kaikki muutkin ihmiset. Jokohan voisi Risto Rasan sanoin uuden päivänkin aloittaa? "Kevät toi oksanhankaan talven auringon, lämpö aukaisi silmunnokan. Ja se punarinta lauloi."

Illalla vuoteessa painelin Moselin rannoille. Istuin viinitarhan vieressä rinteessä ja katselin alas joelle. Proomut hiljalleen kulkivat myötävirtaan, aurinko paistoi. Olin juuri syönyt hotellin aamiaisen. Tuuli oli lempeä. Minun oli hyvä olla. Panin Eero Iloniemen kirjan vatsani päälle ja muistot Saksan matkasta kauan sitten tulivat mieleen. Sama joki kuin Iloniemenkin silmien edessä, samat pienet kylät ja kaupungit jokivarressa. Tammikuun viimeisen päivän ilta oli kesässä aikoja sitten. Jatkoin lukemista.

Nyt juon kapselikahvia ja syön tavanomaisen paahtoleipäni. Enkä kotoani tänään liikahda. Ostin pakastimeen ruokaa. Ahvenfileitä ja vasikan entrecoten. Uhmasin punaisen lihan syömiskielto-ohjetta. Ostin puolikkaan leipäjuuston, mangon ja päärynöitä. Niin, ja niitä jättisuuria mansikoita. Kassa kysyi plussakorttia. Huokasin ja sanoin ettei ole. Olin hyvillä mielin silmälääkärin tulkinnasta silmistäni.

Oli sama tohtori kuin edellisellä kerralla, joka minulta yllätyksekseni kaihin löysikin. Hän muisti, minä en. Minulla on erittäin huono kasvomuisti. Keskustelimme siitä, kun silmälääkärit ja optikot ovat alkaneet taittaa peistä, josta on ollut artikkeleita sanomalehdissäkin. Asiakkaat käyvät optikolla ja saavat silmälasit. Optikko ei osaa kertoa asiakkaan silmäsairauksista mitään, hän ei ole lääkäri. Moni hoitoa tarvitseva silmäsairaus lipuu ohi jääden hoitamatta. Seuraus voi olla katastrofaalinen, jota sitten silmälääkärit yrittävät paikkailla. Katsoin lääkäriä silmiin ja sanoin omasta puolestani luottavani enemmän lääkärin kuin optikon diagnoosiin ja luotan siihen kuin kallioon. Kaikki kunnia optikon ammatille optikon ammatissa. Kukin pysyköön lestissään. Tämäkin lääkäri on mukava lääkäri, kuten minua hoitavat lääkärit yleensäkin. Huonoja kokemuksia ei ole. Juurikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti