2. helmikuuta 2017

"IN VINO VERITAS"

Minulla on näköjään kyky valita kirjakaupassa huomaamattani ainoastaan humoristisia kirjoja. Tämä vastikään hankkimani Eero Iloniemen viininviljelijän kirja on hauska. Iloniemi puuttuu viinin makukuvauksiin, joita on Alkonkin pullohyllyjen reunoissa. Iloniemi kysyy, onko joku maistanut hikisiä villasukkia tai mätäneviä nauriita, eikä haluakaan maistaa, mutta tämä on viinin maun kuvailemista. Hän väittää myöskin saman viinin maistuvan aivan erilaiselta riippuen seurasta, ympäristöstä, valaistuksesta jne. "Aurinkoisessa Provencessa oliivipuun alla maisteltu roséviini kaskaiden konsertoidessa maistuu aivan eri viiniltä kuin lämpölampun alla parvekkeella Martinlaaksossa."  Kokemus ja maku ei ole sama, vaikka etiketti pulloissa on. Ja näin on asian laita. Itsekin todettu. Veuve Clicquot ei maistu samalta kotikeittiön jääkaapista otettuna kuin nautittuna Samppanjabaarin valkoisella sohvalla.

Eero Iloniemi liikkuu todellakin samoissa maisemissa kuin minä vuosikymmeniä sitten. Trier, Koblenz Saksassa ja Mosel virtaa myös Ranskan ja Luxemburgin puolella. Minä aloitin matkani jostain Moselin alkujuoksulta, jatkoin joenvartta Koblenziin, jossa Mosel ja Rein yhtyvät. Siitä Reinjoen reunaa, mm. Mainz, Köln, aina sen laskusuun tienoille Pohjanmeren rannalla. Tekisin matkan koska tahansa uudestaan, vaikka kaksi kertaa olen käynyt ja jokia katsellut.

Väärennettyjä viinejä matkaa maasta toiseen, niitä ostetaan huippuhinnoin, kertoo Iloniemi kirjassaan. Hardy Rodenstock järjestää  maistiaisia  ja hänellä on aina harvinaisuuksia pulloissa. Hänet on haastettu oikeuteen väitettyään myymänsä viinin olevan Thomas Jeffersonin pullossa. Tarkempi tutkimus osoitti, että Yhdysvaltojen kolmannen presidentin nimi on sähköisesti kaiverrettu pullon kylkeen. Tuolloin ei osattu vielä valmistaa sähkötyökaluja! Minä olen aina tykännyt veijareista! Silläkin uhalla, että heidän toimintansa on moraalisesti väärin. Eikä veijarit saa aiheuttaa ruumiinvammaa tai kuolemaa kenellekään.

Eilen katselin jälleen kerran Steven Spielbergin vuona 2002 ohjaaman "Ota kiinni jos saat". Veijariutta parhaimmillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti