9. helmikuuta 2017

KALASTAJAN POJAN AAPISKIRJA

Mikael Agricola (noin 1508-1557) aloitti suomenkielisten kirjojen painatuksen. Kuten tiedämme, oli hän kalastajan poika ja sittemmin Turun piispa. Ei mikään hullumpi asia kalastajan pojalle tämä piispapesti. Ihka ensimmäinen suomeksi painettu kirja oli Agricolan toimittama aapiskirja. Uusi testamentti seurasi A:n suomentamana ja painattamana vuonna 1548. A runoili myös suomeksi ja oli siinäkin ensimmäinen. Aapiskirjaansa hän runoili esipuheeksi seuraavan:

Oppe nyt wanha, ja noori
joilla ombi Sydhen toori.
Jumalan keskyt, ja mielen,
jotca taidhat Somen kielen.
Laki, se Sielun hirmutta,
mutt Cristus sen tas lodhutta.
Lue sijs hyue Lapsi teste,
Alcu oppi ilman este.
Nijte muista Elemes aina,
nin Jesus sinun Armons laina.


Tämä on lainattu kansakoulun lukukirjasta II, Suomen kirja. Lukukirja ylemmän kansakoulun kolmatta ja neljättä lukuvuotta varten toimittaneet Mikael Johnsson, A. Kohonen, K. Raitio, E. N. Setälä. Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava 1906.

Näin tuohon aikaan koulutiellä kansiksessa.

Siirryn muitta mutkitta 2000-luvulle ja kehun, mitä eilen aikaan sain. Aamu vaikutti ylen huonosti nukutun yön jälkeen siltä, että päivästä ei tahdo mitään tulla. Kun olin juonut kapselikahvia (ai että tykkään siitä vehkeestä) ja miettinyt asiaa tovin, päätin ottaa härkää sarvista ja itseäni niskasta kiinni. Otin pölyimurin ja pölyn karkotusliinan esille. Aloin hommiin. Sitten pesin koneellisen pyykkiä, kävin suihkussa ja lakkasin kynnet. Päätin myös monen vuoden tauon jälkeen tilata Kielikello-lehden, mutta läppäri kertoi sen siirtyvän ensi vuonna kokonaan nettilehdeksi ja kaikkien luettavaksi. Ei voi enää tilata. Maksoin Stadin Slangin jäsenmaksun ja tein itselleni salaatin, jossa oli siellä täällä munakokkelin hitusia. Tähän tapaan kului päivä ja olin ansainnut lasillisen saksalaista valkoviiniä. Luinhan juuri Eero Iloniemen hienon kirjankin Moselin varren viinimailta. Illalla sytytin kynttilöitä pölyttömille pöydille olohuoneessa ja olin hävyttömän tyytyväinen itseeni.

Nyt juon taas kapselikahvia. On aamu ja uusi pakkaspäivä. Askarointia jälleen tiedossa. Jos tänään siivoskelisin papereita kirjoituspöydällä. Tuppaavat kasaantumaan epämääräisiksi pinoiksi. Huomenna Helsinkiin!

2 kommenttia:

  1. Kuule, kyllä tuollaisen päivän jälkeen voi ja saa ollakin tyytyväinen! Mukavaa Helsinki-päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marjatta. Hki-päivä meni jo ja kivaa oli. "Niin gimis on Stadi, ois toivomus snadi, et tsiigaa sais sen vielä kerran".

      Poista