12. heinäkuuta 2016

VR:N PÄÄKONTTORI LÄHTEE RAUTATIEASEMALTA


Pari päivää pientä hiljaiseloa kirjoittamisessa. Ei ollut mitä sanoa. Vaikka liikkeelläkin olen ollut. Postia tuli maisemakorttien muodossa Kroatiasta ja Montenegrosta. Aikaisemmin ei noista maista. Erään montenegrolaisen olen tuntenut, säveltäjä Jovanka Trbojevic´in. On pari hänen levyäänkin. Kortit tulivat L:ltä ja A:lta, jotka ovat jo Suomeen palautuneetkin. Juttelin eilen L:n kanssa puhelimessa. Ensi sunnuntaina teen visiitin heille. Tulevat vaivaisen ystävällisesti hakemaan. Kumpikin maa sai suuret kehut sekä ihmisten että maisemien kannalta. Lämmintä oli, reilusti yli +30.

Kampaajalla kävin ja Hakaniemen torilla. Hallaimia ja kirsikoita. Nupukivet tärittivät rollaattoria ja minua. Kauppahalli seisoi entisenlaisena paikoillaan. Remontti alkaa kaiketi joskus ensi vuonna ja sitä ennen pitää saada kauppiaille väliaikaismajoitus ja se taitanee pitkällisten keskustelujen jälkeen olla lasinen rakennus torilla.

HS näyttää hienon videon Helsingin rautatieaseman VR:n pääkonttorin sisustuksesta suunnittelijana Eliel Saarinen vuonna 1909. Nyt VR luopuu hallintorakennuksesta, pääkonttorinsa tiloista, mutta säilyttää ainakin toistaiseksi omistajuuden. No, junat jäävät kulkemaan aseman puolelle ja muu siihen liittyvä, mutta hallintorakennukselle keksitään muuta käyttöä. Minäkin siellä kerran käynyt aikoja sitten. Vanhemmat tunsivat VR:n juristin ja kävin isän kanssa lakimiehen työpaikalla. Olin lapsi ja ikävä kyllä, en osannut ihailla arkkitehtuuria. Nyt video näytti vilauksen. Upeaa sisustusta ja  huoli kasvaa, mitä tapahtuu Saarisen hienoille huonekaluille ja Paavo Tynellin kattovalaisimille? Vaikka rakennus suojellaan, irtaimiston kanssa on toisin.

Matkalla metroon sain kimppuuni päissään olevan miehen. Käppäili vierellä kysellen puita heiniä. Episodia en kutsu värikkyydeksi vaan sanalliseksi päälle käymiseksi. No, olimmehan Itäkeskuksessa. Taas yksi uusi miinus alueelle. Tänään on kauppakeskukseen jälleen mentävä. Joutunenko häirinnän kohteeksi? Silmälääkäriin aika varattu.

2 kommenttia:

  1. Ikävä lukea kokemuksistasi Itäkeskuksessa - ja pelkään, että jonain päivänä käsilaukkusi varastetaan. Onko entisen asuntosi remontin valmistumisen jälkeen sinulla mahdollisuus palata sinne takaisin?
    Luin Rautatieaseman kohtalosta ja kylläpä oli kaunosielulle ihailtava ympäristö noissa tiloissa! Todella upea miljöö.
    Hyvää ja turvallista päivää!

    VastaaPoista