26. toukokuuta 2013

VAROITUKSIA JA PAHAA KATKUA

Australialaisia turisteja varoitetaan Suomessa kivivyöryistä ja rajuista myrskyistä. Muistakin oudoista ja käsittämättömistä ilmiöistä maailmanmatkalaisia varoitetaan Suomessa ollessaan. Iso osa vältettävistä asioista on totta ja asiallisia kuuluen kategoriaan, joista maailmalla yleensäkin varoitetaan. Korostetaan omaa valppautta ja talonpoikaisjärkeä. Ei siis veskoja yksin näytille, ei lompsaa takataskussa,eikä pidä mennä sekaan räyhääviin väkijoukkoihin, eikä ripustaa päälleen kalliita helyjä. Nämä ovat yleismaailmallisia neuvoja ja varteenotettavia. Muutenhan meillä eletään suhteellisen rauhallisissa merkeissä verrattuna moneen muuhun maahan. Silti ei pidä tuudittautua mihinkään ylenpalttiseen herrankukkarossa olemiseen. Kyllä täälläkin osataan, omat sekä vieraat.

Eilen illalla suivaannuin totaalisesti alakerran grillaamiseen. Meillä oli tuuletusikkunoita auki eikä aikaakaan, kun olin tukehtua koko huoneistossa vallitsevaan sytytysnesteen katkuun.Suljin ikkunat, mutta ne falskaavat. Päätä alkoi oitis särkeä, enkä tiennyt miten päästä hajusta eroon, joka täytti joka sopen. Eikä tämä ollut ensimmäinen kertakaan. Nappasin roskapussin ja lähdin reklamaation tekoon.

Alakerran patiolle oli vedetty kokonainen olohuone sohvineen ja pöytineen,mattoineen,kynttilöineen ja muine rekvisiittoineen illan viettoa varten. Osa tavaroista on patiolla muutenkin ja se näyttää jonkunlaiselta leiriltä. Grillistä nousi hirmuinen savu, joka kiemurteli talon seinustaa pitkin ylöspäin tunkeutuen pienistäkin ikkunanraoista huoneistoihin. Kaksi naista makasi divaanilla ja kaksi miestä hääräsi haisevan grillin kimpussa, josta leiskahti aina välillä tulenlieskat kohti taivasta. Kysyin, miten he itse viihtyvät katkussa? Yskittyään hetken koettivat näyttää reipasta naamaa ja ottivat viinihörpyt laseistaan olkapäitään kohauttaen. Kerroin kodissani vallitsevasta hajutilanteesta, johon sain vastaukseksi pahoittelun ja ehdotuksen, että panisin ristivedoksi. No, grillijuhlat päättyvät. Niin tämäkin keskiyön paikkeilla.Tosin jo silloin sytytysnestettä ei tarvittu, mutta makkaroiden ja lihan katku kierteli asunnossamme vielä pitkään. Minkäänlaista metelöintiä ei ollut, jonka kiitollisena merkille panin. Voisinkohan ilman seuraamuksia heittää saavillisen vettä grillin päälle?

Lähetin isännöitsijälle sähköpostissa kysymyksen: miksi parvekkeilla ei suositella grillaamista, mutta patioilla saa katkua levitellä ja  pitää grillissä suoranaista avotulta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti