6. toukokuuta 2013

KESÄ MIELESSÄ

Moni blogin kirjoittaja hehkuttaa kesää, lomaa ja mökille siirtymistä. Minä luen kirjoituksia ja huokaan. Oli aika, vuosikymmenet, kun mekin näihin aikoihin alettiin valmistautua. Tosin mökki oli käytössä talvellakin, vaikka pahimpien pakkasten aikoihin pysyteltiin Helsingissä. Jo alkukevään aurinkoisina viikonloppuina lähdettiin ja vähitellen pantiin mökkiä kesäkuntoon. Kunnes jäätiin, kun oli loma ja minä pitemmäksikin aikaa. Mitään sen kummempaa ei istutettu. Krookukset kasvoivat itsestään, pensaat lykkäsivät kukkaa ilman meitä, ruohosipulimättäät rehottivat rapun pielessä  vuodesta toiseen. Lehtiä haravoitiin ja puoliso pani ruohonleikkurin valmiuteen. Verkkokeinu puitten väliin. Vene käännettiin ja moottori tarkistettiin. Kanojen asunto siivottiin. Sitten käytiin ostamassa sinne asukit. Kolme kanaa ja kukko. Aina sama määrä, mutta eri eläimet. Syksyisin luovutettiin siipikarja hyvin työnsä tehneenä taloihin, joissa oli ennestäänkin kanoja. Kerran ne menivät tilalle, jossa oli myös kalkkunoita. Pitkä kesä nautittiin mökkielämästä, koirat ja me. Näihin aikoihin kaikki putkahtaa mieleen ja tunnen sieraimissani mökin tuoksun, uuden ruohon ja saunan piipusta nousevan savun hajun. Tulee lämmin olo.

Haisee täälläkin. Ensimmäisen kerroksen nuoret asukkaat ovat hankkineet grillin patiolleen. Iso hiilisäkki kertoo grillin ahkerasta käytöstä ja haju siitä, että jollain nesteellä pannaan hiilet palamaan. Ikkunoiden on hyvä olla kiinni, mutta jostain haju yläpuolella oleviin asuntoihin kiemurtelee.Kun on saatu grilli valmiiksi, sitten alkaa haista siinä valmistettava liha. No, ehkä tämä on alkukesän innostusta, joka myöhemmin laantuu ja siirtyvät valmistamaan ateriat sähkölieden ääreen sisälle. Taloyhtiö säännöissään kieltää parvekkeilla grillaamisen, jota kuulemma ei laki puolla. Mutta herrasmiessopimus siitä on asukkaiden kesken saatettu tehdä. Patiolla tapahtuvaan ruuanvalmistukseen ei taloyhtiö ole puuttunut.

Roskikselta tullessani eilen jäin taas suustani kiinni viidennen kerroksen rouvan kanssa.Kiiteltiin, kun öisin liian kovaa musiikkia soittanut kaveri muutti. Keskustelimme henkevästi kylpyammeen ja suihkun eroista. Minä kerroin, etten tänä vuonna kukkia istuta. Kehuttiin säätä. Joukkoon putkahti M-L ja minä hetken juteltuani onnahtelin kotiin. Koska ihmeessä olen siinä kunnossa, että saisin oman parvekkeeni laitettua? Se ei ole ikinä ollut enää tähän aikaan vuodesta talviteloillaan. Jos tänään ishiasta uhmaten yritän raahata tarpeettomiksi käyneet parvekematot roskikseen. Tai jonain toisena päivänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti