23. toukokuuta 2013

RIEMUA HORTENSIASTA

Iso hortensia koristaa parveketta lisukkeena kolme pelargoniaa sävy sävyyn. Oi, kuinka sievää. Retuutin kukat tänään muitten ostosten kanssa kotiin ja olen ylpeä itsestäni. Oli muuten ammattitaitoinen taksinkuljettaja.  Varauksen kera autoon astuin, sillä kuski oli ulkomaalaistaustainen ja heidän kanssaan on usein ollut ongelmia jo Katajanokan löytämisessä. Nyt ei ollut. Kuljettaja ajoi todella reippaasti, tiesi mihin mennään ja tööttäsi edellä ajavalle tunaroijalle. Istuin ihastuksesta mykkänä takapenkillä ja sitten avasin sanaisen arkkuni ja kehuin. Hän hymyili valkoiset hampaat loistaen tummissa kasvoissaan ja kertoi asuneensa Helsingissä jo yli 20v ja ajaneensa taksia runsaat kuusi vuotta ja tuntevansa kaupungin keskustan hyvin. Sen huomasi. Annoin tippiä. En tiedä,olisiko ilman sitäkin kantanut ostokseni hissille asti. Nyt sen teki ja minä kiitin kauniisti ja vilpittömin mielin.

Mutta kyllä parveke on nyt soma. Tyylikäs suorastaan. Ei mitään liikaa eikä liian vähän. Vaikka on kolea ilma, söin siellä lounaan katse kiinnitettynä todella näyttävään hortensiaan. Katsastan sen pihalta käsin roskia viedessäni.Kastella täytyy, sanoi puutarhuri minulle.

Tukholman mellakointi puhuttaa. Ei ehkä ole hyvä idea asuttaa ulkomaalaistaustaiset  yhteen ikään kuin erottaa valtaväestöstä. Pitäisi sekottaa ja sekottua. Mutta kuka huolii ilman sarvia ja hampaita muun kulttuurisen perheen naapurikseen. On ennakkoluuloja. Tavat erilaiset, elämäntavat erilaiset, kommunikonti ei pelaa, kielivaikeuksia, rasismia, työttömyyttä, köyhyyttäkin ehkä. Nämä antavat eväät konflikteille. Ihmiset tuntevat eriarvoisuutta muun väestön kanssa ja se heille usein osoitetaan. Puretaan huonoa oloa mellakoimalla. Poliisi ei odota Tukholman kaltaista Suomeen. Kuka sitä tietää? Onhan meilläkin Helsingissä kaupunginosia, joissa asuu melkein enemmän ulkomaalaistaustaisia kuin oman maan kansalaisia. Sattuu erimielisyyksiä milloin mistäkin asiasta.Usein ymmärtämättömyydestä. Meillä on vielä pitkä matka opittavana. Sen aika aivan varmasti tulee. Maailma muuttuu, Suomi muuttuu. Ihmistenkin on muututtava. Näin minä ajattelen, vaikka minussakin asuu pieni rasisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti