16. joulukuuta 2015

TUIJOTTELUA

Itis- kauppakeskuksessa tulee vastaan aivan varmasti kaapuihin pukeutuneita musliminaisia, mutta en ole huomannut mitään erityistä tuijottelua heihin päin puhumattakaan huuteluista. HS kuitenkin haastatteli muslimeja ja nämä kertoivat suomalaisten käyttäytymisestä aivan toista. Minua kasvatettiin lapsena, ettei saa ketään tuijottaa. Siihen aikaan ei ollut Suomessa ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia kuten nyt, mutta vammaisia oli ja muulla lailla meistä muista poikkeavia. Tuijottaa ei saanut. Tämän opin ja nyt aikuisena kiellon sanelee järki. Sitä paitsi me tässä maassa olemme jo tottuneet, tai pitäisi olla tottunut, musliminaisten vaatetukseen. Eihän se enää erikoista tai tavatonta ole. Itäkeskuksen kauppakeskuksen kujilla ei sitten voikaan tehdä muuta kuin tuijottaa. Muslimeja tulee koko ajan vastaan.

Taas on Mark Twain joidenkin ihmisten hampaissa Huckleberry Finnillään. Philadelphian kveekaripainotteinen koulu on kirjan kieltänyt vanhemmilta oppilailta lukutunneilla USAssa. Kiikastaa sanasta "nigger" muun muassa. Suomessahan sanan suomen kielinen versio on ankarasti kielletty ja siinä samassa hötäkässä Fazer poisti "neekeripojan" kasvot lakupötköstä. Överiksi on mennyt. Samassa syssyssä hävisi saman makeistehtaan geisha suklaapatukasta. Mikä siinä geishassakin kiikasti?

Minulla on jo verhoja ikkunoissa, mutta homma jatkuu ensi vuoden puolella. Kyllä verhot ovat mukavia, en kiellä. Luovat pehmeyttä, kodikkuutta ja lämpimän tuntua. Taulut yhä muuttomiesten paketeissa, kun seinille pano on vähän outo homma. Kiskoista roikkuu naruja ja niissä koukun tapaisia. Taidenäyttelyissä olen nähnyt. Naruja ja koukkuja hankittava lisää. Minulla on paljon tauluja.

2 kommenttia:

  1. Itiksessä voi hyvinkin käydä mielessä, että ollaanko tässä enää ollenkaan Suomessa. Siellä varmasti näkee kaikenlaista kulkijaa. Samalla tavalla minua on kasvatettu tuijottamiseen liittyen.
    Mikähän sen rodun nimi nykyään sitten on kun neekeri on sanana kielletty? Ja just niin! Överiksi on mennyt!

    VastaaPoista
  2. Marjatta. Minulla on Iso Tietosanakirja 1930-luvulta ja siellä puhutaan reilusti "neekereistä". Oli siihen aikaan nykyistä enemmän sanan vapautta,eikä sensuuri ja kiellot jyllänneet.

    VastaaPoista