7. joulukuuta 2015

ILOINEN VELIKULTA

Minulla on yksi Jalmari Ruokokosken taulu. Kuvaa Porvoon kirkkoa ja on signeerattu. Hän teki kirkosta useita versioita, liekö ollut jälleen silloin rahapulassa?  Pahimmassa hän maalasi kankaan sijasta vanerille tai jopa kankaan molemmille puolille.

Kerrotaan taiteilijasta seuraavanlaista anekdoottia. Kerran tuli Ruokokosken ateljeehen taulunostaja, joka huomasi kankaalle maalatun molemmin puolin. Kysyi Ruokokoskelta hintaa. Kuusi sataa markkaa, vastasi taiteilija. "mutta tässähän on toisellakin puolella maalaus, onko sama hinta?" Ei ole, vastasi Ruokokoski "se kun on parempi sillä puolella, niin sen hinta on kahdeksan sataa markkaa".

Minun tauluni on maalattu vain yhdelle puolelle. Ehkä taiteilija olikin silloin varoissaan.

Jalmari Ruokokoski oli ahkera Brondan asiakas. Hän oli hauska leikinlaskija ja juhlien pidetty viihdyttäjä. Joku kysyi silloin tällöin, miksi Jalmarin toinen silmä on sininen ja toinen ruskea? Taiteilija selitti syyn "se johtuu siitä, että sinisellä silmällä maalaan ja ruskealla myyn taulun".

Jalmari Ruokokoski (1886-1936) oli suutarin poika Pietarista. Hän oli naimisissa  1909-1913 sirkuksen nuorallatanssijan kanssa. Tutustui taiteeseen Pariisissa ja Tanskassa. Näyttelyitä Helsingissä, Tukholmassa, Oslossa ja muun muassa Roomassa. Hyvinkään Humala-nimisessä talossa asui ja maalasi vuodet 1916-1918, jolloin oli toisen kerran naimisissa. Humalan ja Krapulan rakennuttivat 1915 Ruokokoski ja Tyko Sallinen ateljeekseen  ja Sallinen sai Krapulan. Jalmari Ruokokoski joutui Helsinkiin sairaalaan liiallisen alkoholin käytön takia ja kuoli 1936 vain 49 vuotiaana.

(Lähteet Vilho Nenonen "Tavattiin Brondalla" sekä googletus netistä)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti