19. syyskuuta 2013

VIROKO VAI EESTI?

Mainio valokuvaaja ja kirjoittaja Tuulia Tuulian tarinoista on sitä mieltä, että Suomessa pitäisi sanoa Eesti Virosta eikä Viro. Tämän toiveen on sanonut hänelle hänen virolainen ystävänsä. Minä olen kuitenkin Viro-nimen kannalla, kun kerran puhumme suomea. Emme liioin kutsu Ruotsia Sverigeksi emmekä Norjaa Norgeksi. Mutta jos haluamme olla kohteliaita niitä virolaisia kohtaan, jotka tahtovat olla eestiläisiä, niin me  sanomme tietysti Eesti.

Kari Rydman joskus 1990-luvulla on paneutunut tähän asiaan Helsingin Sanomissa. Rydman selittää Viron ja Eestin eroa näin. "Viro on valtiollisempi,poliittisempi ja jotenkin kovempi ilmaus kuin Eesti, jota taas voisi suositella lämminmielisesti käsitellyn kielen, kansanperinteen ja kulttuurin yhteydessä."

Viro-nimitys Suomeen tuli Koillis-Viron maakunnasta nimeltään Viru. Näitä Viruja on edelleenkin kaksi Virossa. Viro-nimi on kuitenkin suomeksi se virallinen nimi ja suositeltava käytettäväksi. "Eesti" on viron kieltä ja toki kuulostaa pehmeämmältä vokaalialkuisena. Onneksi me saamme kutsua lahden toisella puolella olevaa naapuriamme joko Viroksi tai Eestiksi, vaikka  Rydman kertoo häntä aina korjatun hänen kutsuessaan Viroa Eestiksi "se on Viro".

Milloinkaan en ole muualla Virossa ollut kuin Tallinnassa. Sekin suunnitelma jäi, että ottaisimme auton mukaan ja tutustuisimme maahan, esimerkiksi Tarttoon. Siispä Tallinna on tullut vuosien mittaan tutummaksi muuta maata. Kävin ensimmäisen kerran Neuvostoliitto-aikana ja siitä jäi jokseenkin ikävä kuva.Seuraava kerta oli aika pian itsenäistymisen jälkeen, jolloin jälleenrakentaminen oli alullaan. Kerta kerralta olot paranivat ja nykyisin isolta osin Tallinna on mitä viehättävin kaupunki, jonka Vanha kaupunki on sen paras osa. Meillä kun Helsingissä vastaavaa ei ole. Olen myös yöpynyt Tallinnassa. Aikaa jäänyt tutustumiseen ja siihen asiaan olen sydänjuuriani myöten paneutunut. En ole mikään shoppailija enkä terasseilla istuksija, vaan käynyt museoissa, kujilla, nähnyt hienoja ovia,tutustunut historiaan ja katsellut Tallinnan kattoja Toompean mäeltä.Syvän kunnioituksen vallassa olen Tallinnassa ollut. Jo siksikin, että kun me vielä melkein kiipeilimme Suomessa puissa, oli sivistys Virossa täydellä teholla käynnissä vahvana ja voimakkaana, kaikenmoisista valloituksista, maan isännistä eri aikakausina puhumattakaan. Näitä asioita passaa ajatella, kun juo Sakua hyvän ruuan ääressä jossain Tallinnan mainioista ravintoloista. Viro on paljon muutakin. Vai sanoisinko Eesti?

5 kommenttia:

 1. Nuorimmaiseni opiskelee Estonian Business Schoolissa Tallinnassa toista vuotta. Kyseessä yksityinen kansainvälinen kauppakorkeakoulu, jonka perustivat amerikkalainen, kadalainen ja virolainen kolmikko jo neuvostovallan aikana.

  VastaaPoista
 2. EBS on yksi maailmanparhaista kauppakorkeakouluista. 2012 sijalla 231.

  VastaaPoista
 3. Onneksi olkoon Jutalle ja hänen pojalleen.Viro lienee suosittu opiskelumaa. Meneekö jo enemmän sinne suomalaisia opiskelemaan kuin Virosta Suomeen? Yhden tiedän tulleen aikoinaan Suomeen ja hän oli Hella Murrik (Wuolijoki) ja taisi olla niitä ensimmäisiä naisopiskelijoita, jotka lähtivät ulkomaille korkeakouluun.

  Eikös Helsingissä ole myös yksi EBS?

  VastaaPoista
 4. Stadin Friidu, kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Intouduin sen johdosta netissä lukemaan aiheita "Eesti tai Viro"? Ja hyvin olit jutussasi selittänyt noiden sanojen käyttämisen eron. Sekä Viro että Eesti ovat molemmat oikein. Mutta ystäväni pyynnöstä minä käytän maasta nimeä Eesti!

  VastaaPoista
 5. Kyllä, Helsingissä on EBS 'haarakonttori', jossa opiskellaan suomeksi ja luennot viikonloppuisin johtuen luennoitsijoiden virkatyöstä muualla. Tai näin olen ymmärtänyt. Tallinnan opetus on joko eestin kielellä tai englanniksi riippuen kummassa ohjelmassa on. Kansainvälinen opetus on korkeatasoista siitäkin syystä, että monet luennoitsijat ovat vierailijoita Amerikasta. Koska koulu kuuluu Erasmus-ohjelmaan, voi opiskelija lähteä vaihtoon muihin eurooppalaisiin yliopistoihin. Ainakin poikani on kehittynyt huikeasti englannin kielessä, eikä ns. tietokonesukupolven ihmisenä ole kokenut opiskelua vaikeammaksi englannin kielestä johtuen.

  En tiedä, kuinka moni opiskelija tulee tänne / menee sinne. Tartossa on aika paljon lääketieteen ja oikeustieteen opiskelijoita Suomesta näin olen kuullut. Olen kerran vieraillut Tartossa Biomedicumin sisarinstituutissa. Hulppean hienot uudet tilat, mutta laitteita ei juurikaan ollut. Toivottavasti tilanne on muuttunut.

  Mitä muuhun Eesti-matkailuun tulee olen kahdesti ollut ns. leirikouluvanhempana. Kohde oli hieno - kuin Yyteri potenssin sata hiekkarantoineen. Kuivaa kangasmetsää ja lehtoja. Vierailimme viikon aikana myös Paldinskin alueella ( järkyttävä!) sekä Keilan koululla.

  VastaaPoista