27. syyskuuta 2013

SYKSYÄ MENNÄÄN, EI MAHA MITTÄÄ

Puoliso kotona. Kaikki hyvin tähän asti. Aamupala nautittu, ulkona holotna, lehtipuut kellastuvat kilpaa. Eilen käväisin kaupungilla täydentämässä ruokavarastoa ja samalla ostin itselleni matalakorkoiset talvisaappaat. Nivelrikon kanssa en kykene käyttämään korkeilla koroilla varustettuja ja niin haikein mielin heitin ainakin joksikin aikaa näille ihanuuksille hyvästit. Jos lunta tulee yllättäen, niin pääsen lämpimin jaloin ulos.

H lähtee sunnuntaina Turkkiin. Alanyassa kuulemma lämpöasteet hipovat +25. Sillä lailla. No, tulee sinnekin jonkinmoinen talvi. Tietää enempiä vesisateita ja viilenevää. Semmoista säätä kuin meillä on joskus kesällä. Silti asun mieluummin täällä. Ei tulivuoren purkauksia, ei maanjäristyksiä, ei isompia mellakoita, eikä hitonmoista hellettä kesäaikaan, kun lämpömittari näyttää melkein +40 ja ylikin. Hyvä täällä on, vaikka purnaajia riittääkin milloin mistäkin asiasta.

Enkä itsekään ole aina suu supussa. Viimeksi kimmastuin niinkin vähäpätöisestä asiasta kuin taksinkuljettajan hölmöilystä. Olin auton tilannut ja lähdin heti alas. Kun asuinkerros on kolmas, en silmänräpäyksessä ole ulko-ovella. Mutta kohtuullisessa ajassa kyllä. Päästyäni ulos, näin taksin perävalot, kun kaveri oli poistumassa. Näki minut ja alkoi peruuttaa. Minne aioitte ja miksi, kysyin minä. Vastaus oli outo "kun ette ollut paikalla". Miksi asiakkaan pitää olla odottamassa? Soitin Taksiliittoon vamistuakseni asiasta. Kerrottiin, että kuljettajan tulee odottaa asiakasta 10min (mittari päällä). Eikä kuljettaja voi vaatia, että asiakas seisoo passissa odottamassa, ei ole asiakkaan velvollisuus. Olosuhteiden pakosta asiakkaan tulo joskus kestää ja tämä tapahtuu aina minulle. Rollaattori,hissi,pihan ylitys. Menee pari minuuttia. Pidin mykkäkoulua takapenkillä, enkä lämmennyt koko matkalla. En edes kiittänyt. Jos olisin ollut hitaampi, olisin jäänyt tätä kuljetusta paitsi.

Saas nähdä, saako Helsinki sittenkin Guggenheimin museon? Kuulemma osin venäläisturistien takia. Sitten kuitenkin räknättiin, että kävijämäärä ei yhtäkaikki ehkä katakaan odotuksia. Kiinnostaako Helsingin Guggenheim ylipäätään turisteja, jotka piipahtavat risteilyvieraisilla muutaman tunnin ja iso osa siitä menee Senaatintorilla ja Kauppatorilla, Stockmannilla? Venäläisetkin tuhlaavat rahojaan mahdollisesti muuhun kuin tämmöiseen hengenravintoon. Jos sittenkin haukataan liian suuri pala? No, asia vielä kovasti kesken, mutta Guggenheim-säätiö painaa päälle väellä ja voimalla. Paikkakin on jo valittu, Vanhan kauppahallin ja hotelli Palacen lähelle rantaan. Siinä kun on vielä pläntti tyhjää. Nähtäväksi jää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti