16. tammikuuta 2019

MYRÄKKÄÄ ODOTELLESSA

Niin minä mennä köpittelin Eastoniin. Poikkesin matkan varrella Kustantajien ystävämyynti-kirjakauppaan. Totta kai poikkesin. Tede Vadénin toimittama Linkolan ajamana. Mistä linkolaisuudessa on kysymys? (2008). Tämän ostin sekä  muun lukemiseni iloksi Matti Rämön Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin. Rämön pyöräilykirjoja olen aiemmin kuunnellut puolison äänikirjoina. Tämä on nyt ihan kunnon kovakantinen Minervan kustantama vuonna 2015 kädessä pideltävä. Hyllyssäni on Pentti Linkolan omakirjoittama Isänmaan ja ihmisen puolesta. Tuttu kaveri siis muutoinkin kuin televisiosta. Kyllähän jotkut Linkolan ajatukset menevät hiukan överiksi, mutta osaa mies asiaakin puhua. Olen samaa mieltä hänen kanssaan, että jos ei mitään tehdä, kaikki menee päin peppua (Linkola ei ole juuri näitä sanoja käyttänyt). Samaa mieltä jotkut muutkin.

Odottelin rutistunut vuoronumerolappu kädessä vuoroani pankissa. Vanhempaa väkeä, rollaattoreita, ravintolan baaritiskin kautta tulleita, ulkomaalaistaustaisia. Vieressäni istui rouvashenkilö, joka yritti jutun juurta. Vastailin vähin sanoin ja toivoin hänen vuoronsa tulevan pian. Tuli. En koskaan pidä pankkia ja apteekkia minkäänlaisena sosiaalisena tapahtumapaikkana, jossa keskustellaan ventovieraiden kesken säästä, lääkityksestä, muukalaisinvaasiosta tai jonotuksen kestosta. Toivottavasti minusta ei vanhempana tule ihmistä, joka vaanii muita ihmisiä saadakseen jutella. Pankissahan voi istuksia ilman vuoronumerolappuakin ja odottaa, että viereen tulisi joku keskustelun haluinen. Minä se en ole. En juttele säälistäkään. Pankissa pitäisi olla seinällä lappu: puhuminen  kielletty.

Olen varautunut uhattuun lumi-, räntä- tai sademyräkkään. Ei tarvitse ruokaostoksille lähteä. Ostin viikoksi, jos myräkkä vaatii pitkäänkin sisällä oloa. Ymmärrän "myräkällä", että se on vaarallinen, peittää ihmisen hetkessä lumeen, jäätyy sekunnissa, jos vetenä tulee ja niin ihminen jää niille sijoilleen maaliskuuhun asti. Tällaisia jäätyneitä hahmoja on silloin tällöin tavattu katukuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti