2. tammikuuta 2019

KULTAISEN SALIN MUSIIKKI

Olen oikein iloinen tilauksestani. Siis Suomen Kuvalehden. Se on lehti, joka tuli jo lapsuuden kotiini ja samoin jatkettiin naimisiin mentyäni. Monta vuotta. Jostain syystä kuitenkin vuosien saatossa Suomen Kuvalehti ja me erosimme. Nyt otin vanhan ystävän takaisin. Digilehdestä en ollut kiinnostunut. Onneksi Otavamedia vielä uskoo paperilehteen ja siihen, että meitä on, jotka haluamme hypistellä lehteä käsissämme, ottaa vaikka illalla vuoteeseen ja luettuamme työntää sitten tyynyn alle.

Olihan upea uuden vuoden konsertti taas Wienin Musikvereinin Kultaisessa salissa. Näkyi Suomen presidenttikin puolisoineen  istuvan Itävallan presidentin kanssa aitiossa. Varmasti upeaa kuulla kaikki nuo iki-ihanat sävelet livenä. Kapellimestarit vuosittain vaihtuvat ja nyt orkesteria johti Christian Thielemann. Isä-Straussin ja hänen kolmen poikansa sävelet täyttivät salin viimeistäkin stukkokoristetta myöten. Monet sadat kukka-asetelmat kiersivät näyttävästi salin reunoilla. Kristallikruunut kimalsivat. Välillä balettitanssijat liitelivät talon käytävillä ja ulkonakin puiston kukkien keskellä tv-katsojien riemuksi. Kaikki oli kepeää ja kevyttä. Kuten Wienissä kuuluukin olla.

Mikä kumma siinä on, että Niskavuori-näytelmät minua kiehtovat vuodesta toiseen? Aina jaksan sitä ihmetellä, miten virolainen kirjailija Hella Wuolijoki (o.s. Murrik) on osannut kuvata niin syvältä hämäläistä luonnetta? Eroaako virolainen maalaiselämä sittenkään kovin paljoa suomalaisesta? Niskavuoret, jos mitkä, ovat voimakkaiden naisten elämästä kertovia. Tarvitaan elokuvia katsoessa paljon paperinenäliinoja. Niin eilenkin. Osaan jo joitakin repliikkejä ulkoa, jotta päästelin duettona näyttelijän kanssa. "Älä tule haudallenikaan. Mutta tule sentään." "Katselen Niskavuoren uljasta poikaa", sanoo vanha emäntä.  Aarne vastaa "omaa poikaasi"

Kun kerroin K:lle ostaneeni taas suklaakotisirkkoja, katsoi hän oudosti minua ja sanoi "Taidat pitää niistä." En selittänyt syytä, miksi ostan, ennen kuin nyt tässä. Kun on vieraita ja ykskaks "enkeli liihottaa huoneen läpi", avaan sirkkarasian ja tarjoan. Sukeutuu vuorenvarmasti puheenaihe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti