9. elokuuta 2018

MOI

Kyllä eilen kauppakeskuksessa huomasi lomien päättyneen, koulut alkavat, arki koittaa. Kansaa käytävät täynnä. Sulauduin joukkoon. Vielä Tallinnan aukion pienellä torilla pari lajiketta mansikoita, aavistuksen villivadelmille maistuvia vattuja. Loput pöydästä oli karviaismarjojen, luumujen ja viinimarjojen täyttämä. Puolukoita ei sentään vielä. Kantarellit Virosta. Ostin kimpun auringonkukkia. Tuli niin van Goghimainen olo.

Tässä ihmettelen näin aamutuimassa. On laboratorioon meno ja pitää olla ravinnotta. Keljua. Kotimatkalla suorittelen eilen jääneitä asioita. Huomenna tulee K. Alkupala ei ole "roskaista", mutta pääruuan olen nimittänyt roskaruuaksi ja sitä se on makkaroineen päivineen. Ranskalaisia perunoita, epäterveellisestä vehnästä patonkia, salaattia höystettynä yhdellä sun toisella, paistettuja bataattiviipaleita. Sinappia ja ketsuppia pöydällä! Jälkiruokaakin on, eikä sekään ole enää roskaruokaa. Että tämmönen lounas. Myöhemmin espressoa ja belgialaista suklaata. Lihotaan!

Nyt tästä voisikin alkaa valmistautua veren antoon. Toimenpiteen jälkeen kyllä kiiruhdan johonkin kahvilaan vaikka cappuccinolle, kun en heti kotiin ehdi. Ekberg ei ole kovin lähellä. Sinne menisin mielelläni. Siellä on vielä vahvasti vanha kunnon kahvilameininki pöytiin tarjoiluineen. Itsepalvelu ei minua viehätä. Ensin pitää kanniskella itse sen, mitä on tahtonut ja sitten juotuaan ja syötyään vielä viedä astiat pois. Kluuvikadun Fazerkin ollut jo kauan tämmönen kammotuspaikka. Ennen siellä tuotiin pöytään leivosprikka, josta sai valita. Tarjoilija ei sanonut asiakkaalle "moikka". Mistä sana on muuten meille tullut? Kaisa Häkkinen Nykysuomen etymologisessa sanakirjassaan ei puhu mitään "moista" tai "moikasta". Teos vuodelta 2004. Ei liioin Veijo Meri Sanojen synnyssään samalta vuodelta. Kotus valottaa, että "moi" on kuultu ihan sinällään Saksassa ja Tanskassa. Sieltäkö jonkun matkailijan mukana? On mietitty, josko sitten god morgonista? "Morosta" tai morjens-sanasta? Selvinneekö ikinä? Minä lopetan pohtimisen ja lähden labraan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti