20. elokuuta 2018

ELÄMÄ ILMAN KIRJAA EI OLE ELÄMÄÄ

Palaan vielä kerran Haruki Murakamin kirjaan Kafka rannalla. Olen sen viimeisillä sivuilla ja yhtä ymmällä kuin alussa. Tapahtunut on kaikenlaista. Nakata on kuollut, samoin neiti Saeki, Nakatan kaveri, Hoshino, joka ei ole osannut puhua kissoille, on yhtäkkiä sen taidon oppinut. Kafka on kahden sotilaan johdattamana joutunut kummalliseen paikkaan, jossa ei ole aikaa, alkoholia tai kahvia. Sähkö on. Kafka lähtee sieltä pois takaisin omaan maailmaansa. Kynnyskivi on löydetty ja se täytyy kääntää oikealla tavalla oikeaan suuntaan. Se on painava. Olen varma, että lopetan kirjan lukemisen samanlaisessa ymmärtämättömyyden tilassa kuin sen aloitinkin. En ole eläissäni näin outoa kirjaa lukenut. Jotenkin jollain hullulla tavalla kirja  kiehtoo. Enenevässä määrin mietin, minkälainen mahtaa olla mies, joka tämän kirjan kirjoitti. Hänen kuvansa on takakannessa. Japanilaisen ilmeettömät kasvot eivät kerro mitään. Viisaat silmät. Hän on kuin tietäisi, että tämä kirja ei avaudu länsimaalaiselle. Meidän ajatusmaailmamme ei yllä kirjan tasolle, sen salaperäiselle symboliikalle, juonelle, josta emme saa selvää.

Kirjan luettuani alan taas lukea huomattavasti helppotajuisempaa Colin Dexterin kirjaa The dead of Jericho. Komisario Morse on realistinen jalat tukevasti maassa oleva mies. Kirjassa ei ole salaperäisyyttä, vaan tajuttavaa poliisin arkipäivää, johon mahtuu Wagnerin musiikkiakin. Dexterin mukana selviydyn Murakamin kirjan aiheuttamasta myllerryksestä mielessäni.

Kirjoista puheenollen. Suomi tärisee nyt Kari Hotakaisen kirjasta, jossa eritellään Kimi Räikkösen elämää niin ratin takana kuin kodin lämmössä. Ihmiset jonottaneet kirjaa, repivät toisensa hajalle nähdäkseen lähempää formulakuskin kirjan esittelytilaisuuksissa. "Jäämies" meitä kiinnostaa. Eihän kaveri ole kertonut kovinkaan laveasti yksityiselämästään.  Onko Hotakainen saanut kaiken urkittua? Sveitsissä ovat kuulemma rupatelleet. Puhumme kirjasta vielä kauan (kunnes se on alennusmyynnissä) ja ehkä minulle tullaan ihmettelemään "etkö todellakaan aio sitä lukea?"  En muuten sitten aio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti