3. elokuuta 2018

HIRRET KONGINKANKAALTA HALOSENNIEMEEN

Jos en naputtelisi tekstiä läppärillä, kirjoittaisin  kuulakynällä, jonka varressa lukee P. Halonen (oma käsiala). Kynä näyttää siveltimeltä ja sen päässä on ikään kuin punaista maalia. Olimme  upeassa hirsirakennuksessa aivan Tuusulanjärven rannalla. Korkea valtava ateljeehuone, jossa seinillä Halosen maalauksia, niitä tuttujakin talvimaisemia, joita hän maalasi kotitalonsa rappusilta maiseman auetessa suoraan edessä.

Ennen Tuusulaan muuttoaan oli Halonen opiskellut Pariisissa Eero Järnefeltin kanssa maalaamista. Halosesta tuli itsenäistyneen Suomen virallinen maisemamaalari, kun Järnefelt oli tasavallan muotokuvamaalari.

Hirret tähän Pitkäniemelle rakennettavaan jylhään erämaatyyliseen taloon hankittiin Konginkankaalta. Kyläläiset pitivät paikkaa epäonnistuneena valintana sen kallioisuuden takia. Tontti maksoi Haloselle 1850 mk. Rakennustyöt aloitettiin 1898. Talo valmistui kolme vuotta myöhemmin. Pekka ja Maija Haloselle syntyi kahdeksan lasta. Maija Halonen käänsi kirjallisuutta suomeksi, soitti pianoa ja hänellä oli hyvä lauluääni. Aino Sibelius kävi säännöllisesti soittamassa  Halosilla. Rouvat Maija ja Aino soittivat usein nelikätisesti. Jean Sibelius ei sallinut vaimonsa soittavan kotona Ainolassa.Taiteilijanaapurit kyläilivät mielellään toistensa luona ja varsinkin Halosten koti oli suosittu.

Pekka Halosen kotitalo on vaikuttava rakennus kaksine kerroksineen upean puutarhan ympäröimänä. Meidän piti panna kangastossut kenkien päälle, ettemme jätä jälkiä ympäri vuoden auki olevaan museoon. Yhdellä kerralla paloturvallisuuden vuoksi ei pääse enempää vierailijoita Halosenniemen päärakennukseen kuin viitisenkymmentä kappaletta. Säännöstä piti huolta jämpti nuorimies, joka mielellään vastaili kysymyksiini L:n ja A:n kiivetessä yläkerran huoneisiin.

Pekka Halonen kuoli kotonaan vuonna 1933 ja hänet on haudattu Tuusulan hautausmaalle. Jostain syystä hautaa hiukan jouduttiin myöhemmin siirtämään. Haudankaivaja oli löytänyt haudasta vihreän pullon. Todettuaan sen sisältämän aineen olevan ehtaa tavaraa, joi pullon tyhjäksi. Arveltiin hautajaisissa jonkun Pekka Halosen ystävistä sujauttaneen salaa pullon hautaan. Matkaevääksi?

Maija Halonen eli miehensä jälkeen vielä 11 vuotta ja haudattiin miehensä viereen..


2 kommenttia:

  1. Halosenniemi on upea rakennus aivan upealla paikalla ja tuo ateljeehuone teki minuunkin melkoisen vaikutuksen. Siellä oli aivan sellainen tunnelma, että taiteilija itse on vaan lähtenyt käväisemään jossakin. Me emme silloin jostakin syystä saaneet mennä yläkertaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upea on, Marjatta. Helposti on inspiraatio iskenyt siinä talossa ja heti sen ulkopuolella hyvin "halosmaiset" maisemat.

      Poista