10. elokuuta 2018

KAIKKI KUNNIA BOTEROLLE

Ehkä onkin niin, että lukemani Haruki Murakamin kirja on pelkkää symboliikkaa. Ei voi olla muuta, jos Johnnie Walker-niminen mies pyydystää kissoja, syö niiden sydämet ja rakentaa huilun niiden sieluista. Eihän? Kirja on pelkkää "rakettitiedettä" kaltaiselleni suomalaisjuntille.

Italiasta tuli kiitoskortti puusta valmistetusta onnittelukortistani. Pelkäsin ettei se mene perille, vaan joku ottaa sytykkeeksi. Ei ottanut. Saamani kortin kuvapuolella on iki-ihanan Fernando Boteron maalaus Picnic. Ensimmäisiä kertoja katsellessani Boteron pulleita ihmisiä, loukkaannuin lihavien puolesta. Myöhemmillä kerroilla olin ihastunut. Kolumbialaisen taiteilijan kaikki kohteet maalauksissa ja veistoksissa ovat rehellisen reheviä. Ei loukkaavalla tavalla, vaan iloisella ja myötämielisellä. Picnicissä mies ja nainen ovat huviretkellä taustalla kaupungin silhuetti ja vuoria, eväskori, josta pilkistää viinipullo. Kaksi ihmistä lepäämässä viltin päällä nainen nojautuneena miehen syliin. Usein Boteron hahmoilla on samat kasvonpiirteet ja aina pehmeän pyöreä olemus. Minulla on yksi Botero magneettina jääkaapin ovessa. Rubensin uhkean pulskat naishahmot ovat hoikkia verrattuna Boteron töihin. Botero pitää hahmonsa aina vaatetettuina. Rubens ajan hengen mukaisesti ilkosillaan.

Heräsin aamulla hävyttömän aikaisin, mutta nukahdin myös varhain illalla. Piti niin katselemani miesten keihäs Berliinistä, mutta en mahtanut unen tulolle mitään. Tykkään yleisurheilusta, mutta uintiin, pyöräilyyn ja suunnistukseen en jaksa millään syventyä.

Tänään tulee K. Olen jo kattanut pöydän ja nyt aamulla ryhdyn muihin valmisteluihin. Bataatin kuorin illalla, kiillotin aterimet, tarkistin lasit ja taittelin lautasliinat. En miksikään Ranskan liljoiksi kuitenkaan. Joskus olen siihen asiaan paneutunut suurella antaumuksella. Tänään siis viis veisataan dieetistä. Syödään itsemme kylläiseksi kaloreita laskematta. Huomenna taas ruotuun.

2 kommenttia:

 1. Mulle on kyllä muodostunut sinusta ihan toisenlainen kuva kuin että olisit juntti!! Mutta, kaikkien kirjojen sisältöä ja sanomaa me ei vaan pystytä ymmärtämään.
  Kiva, että saat vieraan ja seuraa. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjatta. Juu, ei kaikkea ymmärretä, mutta olisi kivaa, jos ymmärtäisimme. Myös Sinulle mukavaa lauantaita ja sunnuntaita.

   Poista