26. huhtikuuta 2018

PABLO PICASSO, TAITEILIJA

Huomenta, päivä. Uusi taas alullaan. Olen tutkiskellut Helsingin taideantia. Kaupungintalossa kamarimusiikkikonsertti toukokuussa. Muun muassa Brahmsia. Mentävä ovelle jonottamaan ja 300 ensimmäistä pääsee sisälle. Minulla tässä kohdin mietintämyssy päässä. Samassa talossa avautuu seuraavassa kuussa Filmitähtien jäljillä-näyttely. Valokuvia ja pukuja. Myssy taas päässä.

Ateneumiin menen aivan varmasti. Italialaistaiteilijoiden teoksia 1920-1930-luvuilta. Näitä voi ihailla aina elokuuhun asti. Grazie Italia! Ja sitten jossain välissä HAMiin: Air de Paris. Suomalaisten ja ranskalaisten Pariisissa asuneiden taiteilijoiden teoksia 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Syyskuuhun asti aikaa. Mukava kesä tiedossa. Helsinki-päivä 12.6. Muutamaan vuoteen en ole ollut. Tekosyitä: ensin puolison sairaus, sitten sadeilma, laiska, haluton...  Jos tänä vuonna kuitenkin.

Olen kovasti odottanut sarjaa Picassosta tv:stä ja eilen se alkoi. Minulla on kirja Picassosta ja joskus sen hätäisesti lukenutkin. Ilmestynyt Kirjayhtymältä vuonna 1975, toimittaneet Domenico Porzio ja Marco Valsecchi, ruotsinkielisestä teoksesta suomentanut  Kyllikki Villa. Nyt luen kirjan uudestaan, katselen kuvia ja ehkä annan itselleni luvan alkaa jollain lailla pitää Picasson töistä. Nuoren Picasson teokset menevät ymmärryksen puolelle. Ovat sitä, miltä näyttävät. Ei tarvitse pohtia. Sitten tämän jälkeen hän maalasi mitä ja miten taiteilijana näki. Eikä aina nähnyt samaa kuin muut. Iän myötä olen alkanut hyväksyä kaikenlaista taidetta ja siihen kategoriaan olen nyttemmin päästänyt myös Picasson maalaukset. Se että teoksessa ei aina silmät ole kohdillaan, ei enää häiritse.

Espanjalainen runoilija Rafael Alberti (1902-1999) kirjoitti runon Picasson Avignonin naiset-maalauksesta.

BALLADI TAULUSTA "LES DEMOISELLES D´AVIGNON"

Venus mädännyt. Ylevä
ikuinen kauneus museoon pantu.
Esiin astuu hurjamurhamies.
Les demoiselles d´Avignon.

Tyrmistys. Ilotalossa uudet asiakkaat.
Koko vuosisata järkkyy.
Kulmat kaatuvat vimmaan
Les demoiselles d´Avignon.

Haavoittavat kyynärpäitä,lanteita, neniä,
rintaa,hirveä hyökkäys.
Rangaistuksena särkyvät muodot.
Les demoiselles d´Avignon.

Huudan tilaa ilman avaruutta.
Vapautta. Hajoamista.
Sisälmykset kouristuvat, eivät kestä.
Les demiselles d´Avignon.

Viehätyksen hautausmaa.
Hyvä maku, halu
rakastella maalatun kanssa.
Les demoiselles d´Avignon.

Portti avoinna yötä päivää.
Tänään vieraita rajoittamatta.
Varoitus. Vielä voivat purra.
Les demoiselles d´Avignon.

(kirjasta Picasso, elämä ja teokset)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti