20. marraskuuta 2017

ITÄKESKUKSEN KULTTUURIA

E soitti. Oli ollut Waltteri Torikan konsertissa. Torikka laulanut "kevyitä" ja pari Bizetin Carmenista. E on enemmän klassisen musiikin ystävä, että tämä konsertti saattoi olla jonkunlainen uhraus. E laulaa itsekin. Minä en vuosikausiin ole ollut missään konsertissa, vuosikymmeniin siis. Jos asuisin vielä Katajanokalla, saattaisin mennä. Matka kulttuuriin on lyhyempi kuin täältä ja illalla pimeällä on ikävä rämpiä metrosta kotiin.

Kun melkein aina tätä Itäkeskusta mollaan, niin nyt on sopiva hetki kertoa Stoasta. Se on täkäläinen kulttuurikeskus, jossa joskus muinoin olen minäkin ollut muutaman esitelmän kuuntelemassa. Stoassa on teatterisali, musiikkisali, kirjasto, työväenopisto. Stoan rakennus valmistui vuonna 1984. Sinnekin on kävelymatka, joka ei ole mukava pimeimpänä vuodenaikana. Katajanokalta kulkee ratikka vaikka oopperalle, musiikkitalolle, teattereihin...  Ovelta ovelle. Kaikki siellä. Täällä vain Stoa ja kaksi isoa kauppakeskusta. Joista toiseen tulee elokuvateatteri. Niin, on täällä myös ravintoloita. Yhdessäkään en ole ollut. Asukkaita vajaa 5000. Saman verran suunnilleen kuin Skattalla. Muuta yhteistä ei sitten olekaan. Töölössä 30 000. Töölöön kuuluu Etu- sekä Taka-Töölö (minä asunut kummassakin), alue siis paljon suurempi kuin Itäkeskus tai Katajanokka.

Panin illalla herätyskellon aamuksi soimaan, kun vesikatko alkaa klo 8. Kävin jo suihkussa ja nyt on tietysti aamulatten vuoro. Maapallon pyöriminen hidastunut. Pitääkö olla huolissaan? Minua kaikki tämmöiset ilmiöt hiukan hämmentävät, kun ihminen ei asioille mitään voi. Meteoriittienkin pyrähdykset avaruudessa panevat miettimään, jysähtääkö Maahan? Kaikki kanttuvei?

Tänään kuitenkin vielä pyörimme turvallisesti, eikä taivaalta taida tipahdella muuta kuin vettä, räntää ja lunta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti