11. syyskuuta 2017

PORTUGALILAISROUVA OPPAANA

Olisin voinut aloittaa aamun Marcel Proustin sanoin: "Heti aamusta, pää vielä seinään päin käännettynä, ennen kuin olin edes nähnyt miltä päivänvalo kokoverhojen ylärajassa vivahti, tiesin jo millainen ilma ulkona oli."  Aurinkoinen!

Nyt kun Nousiaisen Juurihoito on kohdallani historiaa, kipusin taas ylimmälle tikkaan askelmalle ja otin Marcel Proustin (1871-1922) Kadonnutta aikaa etsimässä (8), suomeksi kaikkiaan 10 nidettä, kirjahyllystäni, lukematon kun on. Tämä osa Vanki (Otava 1994) julkaistiin postuumisti vuosi Proustin kuolemasta. Selailin kirjaa hiukan. Löysin tuon yllä olevan sitaatin ja taidan jättää Proustiin tutustumiseni siihen.

Katselin elokuvan "Sademies". Kyllä sitä sopii katsoa useampaankin kertaan. Barry Levinson´in ohjaus vuonna 1988. Dustin Hoffman ja Tom Cruise.

Lähdin aamupäivällä Stadiin. Tälläydyin ja konttasin metroon. Kamppiin asti. Siellä sitten seikkailin tuttuun tapaan löytämättä sitä ulospääsyovea, jota en koskaan löydä. Lopulta vahingossa onnasi ja pääsin ulkoilmaan. Tämän jälkeen taas osasinkin. Poislähtö yhtä vaikeaa. Koneportaat alaspäin niin jumalattoman pitkät, että aloin etsiä hissiä. Sain oppaan eräästä portugalilaisesta rouvasta lastenvaunuineen. Piti vaihtaa hissiäkin ja taas alemmaksi ja alemmaksi. Rouva toimi oppaana. Asunut Suomessa seitsemän vuotta ja osasi hyvin suomea. Kehuin ja kerroin, etten ole milloinkaan hänen kauniissa maassaan ollut, vaikka toivoin pääseväni. Hän pahoitteli kohteliaasti. Totta on, että ostin jopa matkaoppaan ja suunnittelin puolison kanssa matkaa ensin Lissaboniin ja sieltä olisimme muutaman päivän jälkeen vuokranneet auton ja ajaneet pohjoisempaan, josta aikanaan Espanjan puolelle ja hotelliimme Marbellaan Andalusiassa. No, tämä matka jäi tekemättä. Tätä tarinaa en oppaalleni kertonut. Kiittelin ystävällisyydestä ja toivottelimme hyvää päivänjatkoa.

Nyt kotona, ostokset purettu ja söin metsäsienikääryleen ( Stockmann Herkku) salaatin kanssa. Aurinko paistaa, vaan ei enää niin lämpimästi kuin kesällä. Se on syksyn aurinko jo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti