Tässä taas ja varhain heränneenä. Panen kahvia tulemaan, HS päällisin puolin otsikkoina netissä luettu, ulkona kylmä ja pimeää, kello käy viittä. Tänään lietsuun. Torstaina Stadiin.
Tapetilla kaksi kuumaa puheenaihetta. Jari Sillanpään huumesekoilut ja sukupuolineutraalien titteleiden selvittelyt. Jälkimmäinen minua kiinnostaa. Eduskunnassa on siis ehkä tulevaisuudessa -tai ei ole- puhemiehen tilalla puheenjohtaja. Tätä ei kuulemma saisi muuttaa perustuslain perusteella, vaan eduskunnalla pitää olla puhemies, on hän sitten nainen tai mies. Mies-sana ammattinimikkeessä hiertää, palomies, lautamies, putkimies, perämies, esimies... Sukupuolineutraalien nimikkeiden puolustajat nojautuvat kielen muuttumiseen. Kyllä, kieli muuttuu, mutta minusta ei määräämällä. Kuten, että neekeri-sanaa ei saa käyttää. "Mustalainen" myös pannassa, eikä sekään ole soveliasta, että puhutaan ihonväristä. "Useimmat ovat mustia". Sanovat Suomen olevan sananvapauden maa.
Televisiossa pyörii sarja "Kielletty rakkaus". Takerrun tähän. Koska rakkaus on kielletty? Katselin eilen ohjelman ja mietin, mikä senkin pariskunnan suhteessa tökkii? Minä en huomannut mitään syytä kanssaihmisten arvosteluihin ja kielteisiin asenteisiin. Kaksi ihmistä ja tässä tapauksessa mies ja nainen, parisuhde. Mikä siis vialla? Yleensä silloin naapurusto ja parin tuntevat (+ ei-tuntevat) älähtävät, jos parilla on suuri ikäero. Mitä se muille kuuluu? Ei se ketään loukkaa. Ja vielä jos se ikäero lankeaa naiselle, nainen on vanhempi. Toisinpäin ei ole niin väliä. Vaikka kyllähän silloinkin puututaan. Minulla oli kerran ystävä, joka ei hyväksynyt tämän maan nykyisen presidenttiparin ikäeroa. Hän oli suorastaan tuohtunut. Ja mitähän hittoa tämäkin asia hänelle kuuluu? Sitten on niitä pareja, jotka ovat rakastuttuaan jättäneet puolisonsa ja ehkä koko perheensäkin. Tämä myös muissa saa aikaan reaktion: ei niin saa! Näitä tarinoita on ja annettaisiin jo olla. Luulisi olevan muutakin pohdittavaa elämässä. Annetaan vain kaikkien kukkien kukkia!
Kyllä virallisissa yhteyksissä nimitysten muuttaminen edellyttää päätöstä. Ei eduskunnassa puhemies muutu puheenjohtajaksi muuta kuin selvällä päätöksellä. Ei siinä auta vaikka muualla sukupuolineutraalit nimitykset yleistyisivät. Naisten kannattaa kannattaa kaikkia pyrkimyksiä tasa-arvoon, myös kielen tasolla. Kieli sisältää paljon piilotettua vallankäyttöä.
VastaaPoistaLeena Laurila, tasa-arvoa kannatan minäkin tietyissä asioissa. Mutta haluan kuitenkin olla tietyissä se "heikompi astia". Sortamista tai alistamista en kuitenkaan hyväksy ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että kaikkinainen tasa-arvo työelämässä pitää olla. Kiitos kommentistasi.
VastaaPoista