16. elokuuta 2016

OTAVAN OSAKEKIRJA

Koko Otavaa koskeva rumba alkoi siitä, että isäni on aikoinaan jostain saanut Kustannusosakeyhtiö Otavan osakekirjan vuodelta 1922. Osakkeen (1 kpl) on yhdellä Suomen markalla ostanut herra K.E. Kinnunen. Osakekirjan allekirjoittajina ovat Alvar Renqvist ja E.N. Setälä.

Alvar Renqvist (1868-1947) perusti muun muassa Akateemisen Kirjakaupan ja oli Otavan toimitusjohtajana 1892-1898 ja 1904-1938 sekä oli myös monena muuna vaikuttajana tässä maassa. 

E.N. (Eemil Nestor) Setälän (1864-1935) taas kaikki ainakin minun ikäiseni tietävät suomen kielen taitajaksi. Hänen oppikirjansa meidän äidinkielessämme oli käytössä vielä 1990-luvulla. Setälä kuului aikanaan Otavan johtokuntaan ollen sen kirjallinen neuvonantaja. Pienenä kuriositeettina mainittakoon Alexander Stubbin sukulaisuus Setälä-sukuun.

Nämä kaksi osakekirjan allekirjoittanutta herraa tekevät osakekirjasta omalla tavallaan kustannusosakeyhtiö Otavan historiaa. Minusta oli korrektia palauttaa osakekirja "kotiin" ja arvasin Otavan nykyisen toimitusjohtajan, Pasi Vainio, olevan asiasta kiinnostunut. Otinkin häneen suoraan yhteyttä.

Kustannusosakeyhtiö Otavan kaunis harmaa kivinen talo valmistui Uudenmaankadulle (jossa se yhä on) vuonna 1906 arkkitehteinä Karl Lindhal ja Valter Thomén. Otavan perustivat Hannes Gebhard ja Eliel Aspelin-Haapkylä vuonna 1890. Kaksi vuotta myöhemmin minun ja K.E.Kinnusen osakekirjan allekirjoittajasta, Alvar Renqvist, tuli toimitusjohtaja. Renqvistejä on ollut ja on yhä tavalla tai toisella Otavassa ja nykyisin he ovat Reenpäitä suomennettuaan nimensä.

Otavan toimitusjohtajan  sihteeri kävi hakemassa osakekirjan. Meillä meni rattoisasti aika.  Otava tietysti keskustelussa  puheenaiheena. Tarinaa riitti. Hän toi ystävällisesti minulle seitsemän kirjaa kiitokseksi osakekirjasta, mikä oli mielestäni aivan liikaa. Ehkä mieluisin kirja saamistani on Juhani Salokanteleen "Hengen paloa, painettua sanaa Renqvist-Reenpäät kustantajina 1815-2015". Siitä aloitan lukemisen. Mukana kirjakassissa myös Johanna Vesikallion "Lillan, Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä".

K. E. Kinnusen osakekirja saa kuulemma Otavassa "arvoisensa paikan". Isäni on sen aikoinaan kehystyttänyt ja siinä on lasi päällä. Ajatella, olin mukana hetken Kustannusosakeyhtiö Otavan historiassa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti