28. elokuuta 2016

ATENEUMIN TUNNELMISSA

Olipa hieno näyttely Suomen taiteen tarina Ateneumissa.  Talossa myös yhdysvaltalaisen taiteilijan Alice Neelin (1900-1984) näyttely. No, rohkeaksi ja ennakkoluulottomaksi on Alice Neel mainittu ja aikanaan kohahdutti katsojia teoksillaan. Nyt minua. Alastomissa ihmisruumiissa ei jätetty mitään mielikuvituksen varaan, vaan kaikki on levällään, koko alavartalon erogeeninen alue  todella avoinna vailla minkäänlaista häveliäisyyttä. Kyllähän minä ymmärrän, mutta nyt himpun verran meni niin sanotusti yli hilseen. Olisiko kovin loukkaavaa, jos mainitsisin sanan "pornografia", vaikkakin taiteilija on ehkä etsinyt teoksiinsa myös taiteellista arvoa?

Mutta itse päänäyttely eli "Suomen taiteen tarina". Siinäpä kelpo kuvia, niitä vanhoja ja tuttuja, rakkaita, ennenkin nähtyjä. Jäin kaipaamaan Gallen-Kallelan Symposiumia ja Akka ja kissa-teosta. Muita oli yllin kyllin, jotta taidenautintoni kulminoitui mitä suurimpaan onnen tunteeseen. Niin kuin pitikin.

Onko minulla mielitaiteilijaa? Ei oikeastaan. Edelfelt? Schjerfbeck varhaisimmissa töissään. Eritoten hänen "Pikkusiskoaan ruokkiva poika" vuodelta 1881. Ehkä sittenkin Hugo Simberg. Rakastan pirujaan.  Chagallin, Monet´in ja Toulouse-Lautrecin töistä pidän. Van Goghia on jääkaapin ovessa, samoin Degas´ia. Sitten ne ikivanhat kuten Rembrandt ja da Vinci, Rafael, Michelangelo saavat sydämeni auttamattomasti sykkimään nopeammin. Rubensin naispullukoihin tunnen suurta yhtäläisyyttä. Onneksi ihmiskunnalla on taiteensa!

Ostin Susanna Pettersonin kirjan näyttelystä ja nyt voin kotonakin yksissä kansissa paneutua uudestaan tuohon maailmaan. johon minut on jo lapsesta asti tutustutettu. Ostin myös Ateneumin 2017 kalenterin. Minun syntymäpäiväkuukauden kuvana on Eero Järnefeltin  "Raatajat rahanalaiset/Kaski" (1893).

Katselmuksen päätteeksi M ja minä menimme Ateneumin kahvilaan ja M tarjosi lasillisen kuohuviiniä. Espanjalaista tulevan Madridin ja Sevillan matkansa kunniaksi. Tekee puolisonsa kanssa huikean hienon matkan Pyreneiden niemimaalle. Onnelliset! Buen viaje!

2 kommenttia:

  1. Hei. Tuosta sainkin inspiraation mennä atskiin. Värit katosivat elämästäni. Nyt kun jo vähän uskaltaa nauttia niin menen. Taide ja musiikki ollut aina lähellä. Ja iso perhe isoilla ja pienillä. Mukavaa sunnununtaita. Enkä mene tänään pesemään mattoja

    VastaaPoista