8. huhtikuuta 2016

LUKUPIIRIN MUISTOJA

Eilen en pukeutunut, mutta kävin suihkussa ja panin puhtaan yöpaidan. Pesin koneella pyykkiä ja söin mansikoita ja silakkalaatikkoa. Mittasin verenpaineen. Soitin C:lle, mutta hän oli juuri lähdössä ulos. Sen verran ehti sanoa, että on hyvin huonossa kunnossa. Ei kuitenkaan aivan vuoteen omana, kun lähti ulos. Ihmisten "huono kunto" on kovin suhteellinen käsite.

Otin osaa Iltasanomien yhdyssanatestiin. Ne ovat minulle kompastuskivi siitäkin huolimatta, vaikka testitulos väitti minun olevan suorastaan lahjakkaan niitten kirjoittamisessa. Alapuolella oli palkki, jossa kysyttiin omaa mielipidettä, osaako vai ei. Suurin osa vastasi tietävänsä oikean kirjoitusmuodon.  Minä vastasin, etten tiedä oikeaa muotoa. Enkä tiedäkään, vaikka testisanat satuinkin tietämään. Olivat helppoja.

Olen siivoskellut papereitani. Olen aika ahkerasti osallistunut Linnunlaulun lukupiirin tilaisuuksiin ennen puolison sairastumista. Kokoonnuimme aina Villa Kiveen. Runoutta ja proosaa, joskus musiikkiakin. Muistan hyvin Alpo Ruuthin (1943-2002), joka oli puhumassa  Kämpästä ja Stadista. Runoilija Ilpo Tiihonen  kerran lausumassa omia Helsinki-runojaan. Riitta Uosukaisen "Liehuva liekinvarsi" ilmestyi  joskus 1990-luvun loppupuolella ja hänet oli kutsuttu Villa Kiveen. Muistaakseni kukaan ei tiedustellut mitään Uosukaisten vesisängystä. Kirjailija itse kertoi, että vuoteesta noussut kohu yllätti hänet, koska kirjassa oli vain pieni pätkä siitä, mutta Suomen kansa otti sen kirjan pääaiheeksi. Lukupiirin tilaisuudet olivat aina kiinnostavia ja hyvin suosittuja. Oli siellä Panu Rajalakin esitelmöimässä kuin myös Kalle Päätalo (1919-2000) puolisonsa kanssa. Ne olivat nautittavia iltoja kirjailijatalo Villa Kiven kauniissa salissa Töölönlahden rannalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti