24. huhtikuuta 2016

KIASMAN JÄLKIMAININKEJA

Nyt kun olen sulatellut taidepläjäystäni Kiasmassa, saatan ajatella positiivisesti taiteen haarasta, jota nykytaiteeksi kutsutaan. Esimerkiksi brasilialaisen Ernesto Neton narusta punotut pitkät pussit täytettyinä erilaisilla pavuilla ei ollut hullumpi luomus tämmöisen vanhan taiteen ihailijan silmissä. Omaperäisyydestä voimme olla monta mieltä, sillä minun keittiössäni on roikkunut narupussi. Siinä oli sipuleita.

Syksyllä mökin keittiössä oli naruja ja niissä kuivumassa sieniä. Muistutti nyt Kiasmassa nähtyä korealaisen Choi Jeong Hwan muoviviidakkoa. Minun tekeleeni oli vähemmän värikäs. Kirjoitin blogissani aikaisemmin hiukan epäillen eräästä teoksesta ja sen taiteellisuudesta, jossa suomalainen taiteilija Jani Ruscica oli pannut pelkän puisen rasian näytille.  Selvisi myöhemmin, että laatikko oli soittorasia, jonka esikuvana on ollut  neuvostoanimaation joku boksi. Kuulemma Ruscica on teoksellaan tarkoittanut esittää "poliittisen järjestelmän toimintaa". Minun yksinkertainen silmäni näki siinä vain lakkapintaisen kannellisen kauniin puulaatikon. Ei edes soittorasiaa, koska kansi oli kiinni.

No, en myöskään erään huoneen jättimäistä boakäärmeen päätä tunnistanut. Minusta telttaa muistuttava  rakennelma oli keskeneräiseksi jäänyt jurtta, johon en mitenkään saanut mahdutetuksi suu-/oviaukon edessä olevaa kaksihaaraista käärmeen kieltä. Tunnustan jälleen kerran tässä ja nyt olevani kovin ymmärtämätön, jos ei minulle taiteessakaan väännetä rautalangasta.

Lauantai meni menojaan laiskanpulleissa merkeissä. Puin sentään päälleni ja kävin roskiksella. Katselin ikkunasta sadetta ja sateensuojia ihmisillä. Paistoin broilerin sisäfileitä ja onnistuin saamaan ne mehukkaiksi. Silppusin salaattiainekset fileiden sekaan. Fileet olin maustanut tuhdisti inkiväärinjuurella ja kevätsipulilla. Vettä palan painikkeeksi. Illalla Arenalta leffa, jossa Ernest Hemingwayn ja sotakirjeenvaihtaja Martha Gellhornin suhdetta puitiin Espanjan sisällissodan aikana. Sieltä Gellhorn siirtyi Suomeen ottamaan selvää meidän sodastamme. Tässä vaiheessa päätin jatkaa katselua myöhemmin ja menin nukkumaan. Vielä en ole jatkanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti