19. huhtikuuta 2015

SUNNUNTAI JA ÄÄNESTYSPÄIVÄ

Ystäväni C soitti. Hän on potenut mahatautia ja katsoi asiakseen kertoa hyvin tarkasti taudin kulun kaikkine pienine vivahteineenkin. Minua ei tietystikään suuremmin kiinnostanut aivan noin peettimäisen seikkaperäinen selostus ja mietin kuumeisesti, kuinka saisin puhetulvan pysähtymään. En keksinyt tapaa, joka ei olisi loukannut.

Soitin myöhemmin eräälle ystävälleni, joka lapsuutensa on myös asunut Töölössä ja kysyin Töölö-nimen illatiivista: Töölöön vai Töölööseen. Ällistyksekseni hän ei muistanut, mitä on käyttänyt tai käyttää. Mutta kun siinä hetken häntä lämmittelin, sanoi mies aivan epähuomiossa aina menevänsä "Töölööseen". Siinä se tuli. No, ja muistelupuheluhan siitä sukeutui ja slangiksi kääntyi. Tuntui oikein hyvältä. Piti kuitenkin alkaa lopetella, kun tuli lounaantekoaika.

Olisin muuten voinut samaa asiaa kysyä C:ltäkin, sillä hänkin on vanha töölöläinen, mutta tautikeskustelun lomaan en millään voinut mahduttaa tämmöistä ylevämpää aihetta.

Äänestyspäivä tänään. Tärkeä päivä. Uupuneet kansanedustajaehdokkaat kaikkine avustajineen voivat alkaa normaalielämän, kunhan illan jännityksestä on päästy, kenenkä äänet ovat riittäneet eduskuntaan asti. Aion minäkin tätä asiaa seurata. Sitten alkaa vimmattu hallituksen kokoonpanoasettelu, kunhan on saatu maalle pääministeri.

Rustaan Italiaan kirjettä. Siellä huonosti kuulemma informoidaan  Suomen asioista. Ystäväni on kirjeiden varassa, eikä yksinomaan minun kirjeitteni. Koetan aina omalta osaltani häntä pitää ajan tasalla. Toisinaan hän saa lukea Helsingin Sanomia jonkun suomalaisen ystävänsä kotona, mutta lehti tulee aina viiveellä. Italiassa on vallan toista maahanmuuttajien, pakolaisten ja luvatta maahan pyrkijöiden kanssa kuin meillä Suomessa. Italia ei pysty vastustamaan tuhansista ja taas tuhansista koostuvaa ihmistulvaa, joka maahan hakeutuu varsinkin Adrianmeren yli. Osa tuo tullessaan huonoja tapoja, yritteliäisyyttä väärällä tavalla. Ystäväni kotiinkin oli murtauduttu hänen ollessaan miehensä kanssa matkailemassa. Hänen miehensä kimppuun on hyökätty ja lompakko viety. Kerjäläisiä huomattavasti enemmän kuin meillä. Suomessa ei vielä olla ihan näin pitkällä. Voimme olla iloisia jokseenkin kaukaisesta sijainnistamme. Myös maahanmuuttajista ja laillisista pakolaisista pidetään kontrollia. Hyvinvoivista naapurimaista ei ole tänne suurempaa luvatontakaan tunkua. Toistaiseksi kaikki hyvin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti