13. maaliskuuta 2015

ON SAATAVA UUSI SANA

Kehitysvammainen-sana on nyt tapetilla, onko loukkaava? Poikayhtye, joka lähtee kisaamaan Eurovisio-laulukilpailuihin Wieniin edustaen ihmisryhmää, ei ole aivan tavanomainen eli ovat kehitysvammaisia. Tästä lähti keskustelu kehitysvammainen-sanan käytön oikeudellisuudesta.

Kielitoimisto joskus 1960-luvulla ehdotti "kehitysvammaisen" tilalle "kehityshäiriöistä". Ei oikein kelvannut. Minun lapsuudessani puhuttiin reilusti vajaamielisistä, mielisairaista, vähämielisistä, tylsämielisistä tai jopa hulluista. No, nämä ovat huonompia sanoja totta kai kuin kehitysvammainen-sana, eivätkä tokikaan ilmaise asiaa oikein. Joku ihmettelee, miksi rajata ihminen johonkin kategoriaan? Mehän luokittelemme koko ajan. Ihminen, joka on seksuaalisesti poikkeava, vähemmistöön kuuluva, se mainitaan. Me sanomme tarkentaaksemme asiaa "tummaihoinen" tai "ulkomaalaistaustainen". Täsmennyksenä kuulemme "vanha" tai "nuori". Mainitsemme pyörätuolia käyttävän, liikuntarajoitteisen, invalidin (?), näkövammaisen tai sokean jne. Emme silti kiistä, emmekö kaikki olisi ihmisiä ja meillä on nimi. Täsmentäminen on nimenomaan tarkentamista, joka nopeuttaa tunnistamista, jos on iso joukko, jonka yhdestä henkilöstä puhutaan. Sanomme myös "se on tuo farkkuhousuinen", jos muilla ei tätä vaatekappaletta ole.

No, livahdin hiukan kauaksi tästä kehitysvammais-sanan käytöstä, onko oikein vai väärin, loukkaava? Tämänkin kohdalla on, miten se sanotaan ja missä yhteydessä. Kaiken sanomisen saa loukkaavaksi, jos haluaa. Kielitoimistolla on nyt puuhaa miettiä uutta sanaa,  joka kelpaisi kaikille ja tulisi yleiseen käyttöön. Eikä "keharikaan" ole hyvä. Ei minustakaan.

Siirryn omakohtaiseen "liikuntarajoitteisuuteeni", jota sanaa voi kohdallani käyttää, koska köpittelen rollaattorin kanssa ja senkin virallinen nimi on "kävelyteline". "Teline" on kuitenkin laajempi käsite pitäen sisällään muitakin kulkemisen apuvälineitä kuin pyörillä olevat. Yhtäkaikki minä olen liikuntarajoitteinen, lonkkavammainen, vaivainen. Minut tunnistaa, kun tarkentaa, jos täsmentämisen tarvetta on.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti