8. maaliskuuta 2015

KANSAINVÄLINEN NAISTENPÄIVÄ

Jo 1900-luvun alussa on vietetty Kansainvälistä naisten päivää, mutta vasta 1975 YK sen virallisti ja tänään on Kansainvälinen naistenpäivä. Hyvää naistenpäivää!

No, meitä naisia ei vieläkään 2000-luvulla kohdella miesten kanssa tasavertaisesti. Eurokin on miesten euroa pienempi. Työelämän johtotehtävissä usein mies ohittaa naisen jo työhaastattelussa. Saimme äänioikeuden vaaleissa miehiä myöhemmin. On maita, joissa naisten koulutusta ei pidetä tärkeänä. Nainen on ja elää kotia ja miestä varten, miestä palvellen, miehelle lapsia synnyttäen, miehen tarpeita tyydyttäen. Naisia raiskataan tänäkin päivänä, eikä rangaistus tekosesta ole kummoinenkaan. Vähätellään ja väitetään naisen yllyttäneen. Naiset tekevät vähempiarvoista työtä, jos työtä saavat. He ahertavat raskaissakin töissä joissakin maissa pelloilla, riisiviljelmillä, vettä kantamassa kilometrienkin päästä ja usein lapsi kiedottuna selkäänsä. Poikalapsen syntyminen on tervetulleempi asia kotiin jossain päin maailmaa kuin tyttölapsen.

Vielä joitakin vuosia sitten eteläisessä Euroopassa ei ollut soveliasta, jos mies työnsi oman lapsensa vaunuja julkisesti. Tämän kertoi minulle silloinen ystäväni, jonka aviomies oli edistyksellinen ja rohkea ja työnsi lastenvaunuja. Hän kesti katseet ja toisten miesten ihmetyksen. Ollessani vuosikymmeniä sitten Irlannissa, oli siellä pubeja, joissa oli naistenpuoli ja miestenpuoli. Naiset tilasivat pienestä luukusta omalle puolelleen juomansa. En tiennyt, ja menin "väärälle" puolelle. Kukaan ei sanonut mitään ja minulle tarjoiltiin, mutta tunsin selkänahassani tehneeni virheen.

Naisten on taisteltava oikeuksistaan, tasa-arvoisuudesta ja kunnioituksesta. Miksi ihmeessä? Nämä lankeavat miehelle itsestään kuin Manulle illallinen. Naisten on kaiken aikaa todistettava pätevyyttään työelämässä. Myös tänään Kansainvälisenä naistenpäivänä moni nainen täyttää työhakemustaan toivoen päihittävänsä jonkun samaan virkaan pyrkivän epäpätevämmän miehen.

Tänään on Kansainvälinen naistenpäivä. Rummuttakaamme tasa-arvon puolesta tietyissä asioissa. Vaatikaamme lisää oikeuksia, arvostusta naisena olemiseen ja pitäkäämme kynsin ja hampain kiinni siitä, mitä olemme jo saavuttaneet. Kiitetään niitä pioneerinaisia, jotka Suomessakin ovat meille tietä näyttäneet työntymällä miesten maailmaan omilla avuillaan ja pätevyydellään. He sekoittivat pakkaa aikoinaan, mutta se on kannattanut.


4 kommenttia:

 1. Hyvää naistenpäivää Sinullekin urhea puurtaja :)
  t.Seija maalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seija maalta, kiitoksia. Samoin Sinullekin sinne maalle.

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista