13. maaliskuuta 2014

RUOKAOHJELMIEN VIIDAKOSSA

Joku jossakin joskus blogissaan tai muualla on ihmetellyt sitä ruokaohjelmamäärää televisiossa, jota meille päivästä ja illasta toiseen eri kanavilla suolletaan. Ihmettelen minäkin. Muinoin oli Keith Floyd, ja Vanamo ja Kolmonen ainoat. Floyd litki iloisesti viiniä ohjelman aikana ja Vanamo ja Kolmonen vannoivat silakan ja ruisleivän nimeen. Sitten oli tauko ruuan valmistuksessa kuvaruudussa, kunnes tämä laji räjähti käsiin ja nyt saamme rypeä yltäkylläisyydessä sekä ulkomaisten että kotimaisten kokkien ohjauksessa.

Kun Andrew Zimmern pääsee remmiin ja muihin maihin matkustamaan ruokaelämysten perässä, kiinnostukseni herää. Hän tuo estottomasti ja ilmeisen rehellisesti esille mieltymyksensä kuin myös epäluulonsa ja epämieltymyksensä maistamistaan ruuista. Hän myös tunnustaa pitävänsä hyvästä ruuasta. Matkustelee pitkin maailmaa maistelemassa, kauppahalleissa, toreilla, kaikkialla, missä on ruokaa ja sen valmistamista. Hän on hyväntuulisen näköinen, huumorintajuinen amerikkalainen ja varmaankin tutustuu helposti ihmisiin.Hänen kanssaan on mukavaa matkustella ja makustella.

Sitten on toinen ruokamies, Anthony Bourdain, hänkin USAsta. Aivan varmasti myös rakastaa hyvää ruokaa. Hänen ohjelmassaan puhutaan joskus asioista, jotka välttämättä eivät kuulu gastronomiaan ja jotka minua hitusen häiritsevät ala-arvoisuudellaan. Bourdain taitaa myös kiroilemisen taidon, jonka katsojat huomaavat piip-äänestä. Ohjelma on kuitenkin sekä matka- että ruokaohjelma. Kaveri kävi Suomessakin. Hänet kiikutettiin kiskalle ja annettiin rasvainen lihapiirakka. Kysyi haukattuaan "where is the meat?"  Eikä näyttänyt yhtään, että olisi tästä suomalaisten yöherkusta nauttinut. Ehkä hänet, toivon ainakin, vietiin syömään jonnekin muuallekin, että maineemme kulinarismin alalla ei olisi kovin suurta kolausta saanut. Eräs italialainen herrahenkilö piti siitä kerran huolen täällä käydessään haukkumalla suomalaisen ruuan pataluhaksi. Sama mies, joka Petäjäveden vanhan ja suojellun puukirkon (Unescon maailman perintöluettelossa) nähdessään sanoi: jos tämä olisi meillä Italiassa, se purettaisiin. Kuitenkin Italiassa pidetään kynsin ja hampain kiinni siitä yhdestä keskellä Roomaa jököttävästä ikivanhasta huonokuntoisesta ja pahoin hajonneesta rakennelmasta. Petäjäveden kirkko on sentään aivan ehjä.

Ruokaohjelmia on. Master Chef, Jamie Oliver, Nigella Lawson, 24 Kitchen,Gordon Ramsay, Neljän tähden illallinen, Meidän safkaa jne. Suomalaisia tv-kokkeja läjäpäin muun muassa Hans Välimäki, Jyrki Sukula, Aki Wahlman, Henri Alen, Sikke Sumari ym. Mihin ihmeeseen me näin monia ohjelmia ruokaguruineen tarvitsemme?


1 kommentti:

  1. Emme mihinkään. Lähinnä huviksi. Itse en ole ruuanlaittaja. Toki omiksi tarpeiksi, mutta en kokkausmielessä. Tykkääm
    N katsoa joitakin suomalaisia non sense ohjelmia ennen nukkumaan menemistä... :)

    VastaaPoista