8. joulukuuta 2013

JOULUN VIETTOA JA BELLEVUE-RAVINTOLAN HISTORIAA

Joulu lähestyy pitkin harppauksin. Ihmiset alkavat hermostua, väsyä ja joutua paniikkiin. Joulusta on tullut osin kummallisen tuntuinen viimeisen päälle valmisteluineen, kotien taidonnäyte parhaasta (= kalliimmasta) joulun vietosta. No, näinhän minäkin ennen muinoin. Elokuussa aloitin suunnittelut. Kuusi sävy sävyyn, täytin pakastinta, karamellit tein, laatikot, makkarat, leivoin ja uurastin. Kinkku oli puolison heiniä. Mutta me nautimme jokaisesta hetkestä. Vieraat tulivat ooh- ja aahtervehdyksin. Aterioitiin ja lahjat jaettiin. Koirat kahlasivat paperisilpussa lattialla saatuaan omat pakettinsa. Osasivat ne avata! Olivat ne jouluja. Joskus kaipaan. Nyt on näin. Joulu minimoitu, eikä muuta. Samat rutiinit puolison hoitamisessa on joulu taikka juhannus. Kuuntelen ja katselen toisten joulua hymyillen ilman katkeruutta. Näin on hyvä.

Kampaajalle konttasin. Väriä ja osa pätkäistiin tukasta pois. Rollaattori kampaamon nurkassa ja minä isän kävelykeppi apuna onnuin pesupaikalle. Päätä hierottiin ja se on paras kohta koko asiassa. Kampaajani osaa. Silmät kiinni olin ja toivoin tilanteen jatkuvan ikuisesti. Veri alkoi kiertää ja utuinen maailma selkeni. Selkeni niin, että ajoin taksilla kotiin Alkon kautta. Samppanjaa.

Samppanjasta tulikin mieleeni, että olen minäkin muinoin aterioinut silloin tällöin Katajanokan kuulussa Bellevue-ravintolassa, josta muun ohella Katajanokan Kaiussa Jukka Viitasaaren teksti. Virolainen Grigori Pavloff (myöh. Riko Paulo) palveli Suomenlinnassa ja Venäjän armeijassa. Hän perusti  1917 Bellevue-ravintolan. Ennen Katajanokkaa  ravintola oli ollut Helsingin Uudenmaankadulla. Paulo piti langat käsissään peräti 35 vuotta. Aamulla Kauppatorille valitsemaan tuoreet raaka-aineet ollen myös itse kokkina keittiössään Bellevuessa. Viitasaari kertoo marsalkka Mannerheimin ollessaan syömässä kantapaikassaan Savoyssa vaatineen venäläisen seljankan haettavaksi Bellevuesta.

Bellevue sijaitsee talossa, Belvedere Bostads, joka valmistui 1913 Rahapajankadulle ja viettää tänä vuonna sata-vuotistaipaleensa juhlahetkeä. Belvedere Bostads on rakennettu Florinin talon (1878) kivijalan päälle ja juuri sen kivijalan ympärille arkkitehti Lars Sonck suunnitteli mainitun taloyhtiön rakennuksen. Tätä ennen vuonna 1846 nykyisen Belvederen paikalla oli ukko Granbergin koulu, jota kävi Aleksis Kivi (Stenvall). Puinen mökkipahanen purettiin ja Florinin talo tuli sen paikalle, joka sai myöhemmin myös lähteä jättäen jälkeensä vain kivijalan. Kuten blogissani joskus vieraileva Marjatta sanoo: historia on mielenkiintoista.


1 kommentti:

  1. Onko sinulla neuvoja pitkään parisuhteeseen?
    Miten ei kyllästy tai turhaannu toiseen vaan jaksaisi iloita?
    Ja miten välttää turhia riitoja?

    VastaaPoista