6. joulukuuta 2013

ITSENÄISYYTTÄ LIPUTETAAN TÄNÄÄN

En aio tänään, itsenäisyyspäivänä, pohtia suomalaisuuttani enkä kenenkään muunkaan. Ikkunalautoja ei meillä ole, joten kynttilöitä en sytytä muualle kuin pöytien päälle. Illalla katselen Tampereen pippalot televisiosta, muuten päivä vaikuttaa meidän huushollissa melkoisen arkiselta tavanomaisine askareineen. Lounaaksi porofilettä, mikä lienee suomalaista. Tietysti annan arvoa itsenäisyydellemme, olen siinä iässä, että osaan, vaikka en olekaan keisariaikoina elänyt. Toivottavasti toimittajat eivät haastateltavaltaan illalla kysy, mitä itsenäisyys merkitsee. Kysymys kulunut ja vuosien aikana liian paljon käytetty.

Maailmalta tuli tieto Nelson Mandelan kuolemasta. Sitä osattiin odottaa. Mies sairasteli, ikää oli kunnioitettavan paljon. Nyt muistellaan, kerrataan hänen elämänkaartaan. Suomessakin kävi. Kyllä täällä hänet tiedetään ja muistetaan.

Poukkoilen raippaasti seuraavaan asiaan. Kysyin kerran virolaisperäiseltä taksinkuljettajalta, onko Suomi rasisitinen maa.Hän oli kauan hiljaa ehkä miettien, miten suhtaudun vastaukseen ja tunnenko minä muukalaisvihaa. Sitten sanoi, että "ei rasistinen, mutta täällä ei pidetä ulkomaalaisista". Onko siinä joku ero? Hän on, vaikka on Suomessa asunut jo yli 20 vuotta, saanut kuulla aksenttinsa takia kaikenlaista autonsa takapenkkiläisiltä. Kyllä, kyllä, me olemme rasisteja me suomalaiset. Noin ylipäätään. Minäkin. Mutta vain siinä tapauksessa, että ulkomaalaistaustainen ei kunnioita lakejamme, tapojamme, eikä edes yritä työllistyä. Rötöstelee, varastelee, ryöstää. Näissä tapauksissa olen "rasisti". Tätä samaa antipatiaa tunnen myös suomalaista huonosti käyttäytyvää kohtaan. Henkilö, joka maksaa kuuliaisesti veronsa tähän maahan, on töissä, opetellut tämän maan kielen ja on kaikinpuolin sopeutunut yhteiskuntaamme, on aivan ok. Juuri niin kuin tämä taksinkuljettaja. Ne afrikkalaistaustaiset taksinkuljettajat, joiden kanssa minulla on ollut erimielisyyksiä, johtuu heidän sopeuduttomuudestaan ammattiinsa, ammattitaidottomuudestaan ja hyökkäävästä käytöksestään, joka ei sovi palveluammatin harjoittajalle. "Minä ajan mistä haluan, ole hiljaa tai vaihda taksia".

Musliminaiset saavat Helsingin kaduilla kuulla rasisitisia solvauksia. Tätä en hyväksy. Osoittaa huutelijan tyhmyyttä, kapeakatseisuutta ja huonoa käytöstä. En sitäkään ihmettele, että he tuntevat sellaisiakin suomalaisia kohtaan, jotka käyttäytyvät asiallisesti, epävarmuutta ja pelkoa. Kerran julkisessa kulkuneuvossa seisoin lastenvaunun vieressä, joka oli tyhjä. Muslimirouva seisoi lapsi sylissä kauempana minua tarkkaillen. Katseeni viivähti tyhjässä vaunussa. Rouva tuli ja veti kuomun vaunun päälle. Hiukan hämmästyin, mutta arvelin siten hänen suojelevan vaunua vääräuskoisen silmiltä. Minusta ele oli rasismia.

Rasisimista tai ei-rasisimista huolimatta: Hyvää Itsenäisyyspäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti