22. helmikuuta 2016

YLÖS, ULOS JA LADULLE

Jaahas, se on sitten hiihtoloma koululaisilla. Kyllä minunkin aikanani. Siihen aikaan ei lähdetty Alpeille laskettelemaan, mutta kotimaan laduille kyllä maastohiihtoa harrastamaan. Lauri "Tahko" Pihkala lausahti hiukan ivallisena mutkamäkien laskettelusta "hissillä ylös, painovoima tuo alas". Tästä tuli kuolematon sanonta. Kuinka moni tietää sen olevan Tahko Pihkalan (1888-1981) suusta? Isäni tunsi Pihkalan hyvin, molemmat kun olivat pesäpallomiehiä. Tiedämme Pihkalan suomalaisen pesäpallon isäksi. Siitä tulikin Suomen kansallispeli, jota pelataan ympäri ämpäri Suomenmaan ja vähän muuallakin. Pihkala oli kaikinpuolisen liikunnan ihminen ja vannoi eritoten lihasliikunnan nimeen.

Nukahdin aamulla puoli neljältä. Tiedän sen siitä, kun vahdin kelloa, että tuleeko omalle kohdalleni valvomisen ennätys. Ei, mutta läheltä liippasi. Heräsin vähän aikaa sitten ovikellon soittoon. Konttasin avaamaan. Jo neljättä kertaa kaupattiin liukuovia. On kuulemma "naapurit olleet kiinnostuneita". Annoin mainoslappusen takaisin ja kysyin, eikö ole keskinäistä informaatiota, että tiedettäisiin, missä talossa on jo useastikin käyty? Väsytystekniikallako tässä pyritään saamaan kaupat aikaan? Tätä en kysynyt.

Nyt olen siis hereillä ja hörppimässä jo kahvia. Ei sada lunta, yksi plusaste ja katujen lumi näyttää märältä ja raskaalta. Aurattiin yöllä. Roskikselle on jaksettava, ei auta mikään. Kuivunut ruusukimppukin saa kyytiä. Aloitin yöllä kirjettä Italiaan. Vien sen laatikkoon lääkärimatkalla ylihuomenna. Toivon saavani avun unettomuuteeni tai ainakin sympatiaa. Eilinen uunijuuresateria oli niin makoisaa, että ahmin melkein kaikki ja se tarkoittaa pellillistä. Lanttua ei ollut kotona, mutta muita kyllä. Mikähän siinä on, että niin tuosta ruuasta pidän? Piti puolisokin. Ehkä sen valmistaminen tuo mieleen lämpöisiä muistoja ja on jonkunlainen kunnianosoitus monille yhteisille aterioille.

Mukavaa hiihtolomaa! On nyt sää minkälainen tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti