8. huhtikuuta 2014

SKY WHEEL PYSTYSSÄ

Hyvin nukuttu yö takana meillä molemmilla ja sitä myöten tuumailut kaikesta ystävälliset. Myös eiliset pesijänaiset välttyivät ajatuksissani moitteilta, kun olivat tällä kertaa enemmän ammattitaitoisia. Tosin minä sain heiltä huomautuksia! Puolison vuode kuulemma liian korkealla (mitä se heille kuuluu?) ja sitten se ikiaikainen kysymys miehen ollessa aggressiivinen "onko hän aina tällainen?". Kuulemma oli silloinkin, kun toinen hoitajista on meillä käynyt yli vuosi sitten. Saippuoimista tai enemmänkin sen puutetta hämmästeltiin "eikö edes selkään?" No, ei. Minä ajattelen niin, että kun tullaan toisen kotiin, niin eikös siellä olla sen kodin säännöillä, kun huomataan omaishoitajan sentään olevan pystyvä, tolkuissaan ja suhtkoht osaava yli kymmenen vuoden kokemuksella? Muuten meni hyvin.

Vai että Kimi Räikkönen on ostanut asunnon Helsingin ydinkeskustasta? Ei kerrottu lähemmin, mistä. Olisiko niitä uusia taloja Töölönlahden rannalla? Katajanokan maailmanpyöräkin on jo pykättynä pystyyn. Ehkä jo vappuna päästään rullaamaan yläilmoihin. Tämähän oli tarkoitus. Minusta tämmöinen maailmanpyörä sopii hyvin ilman huvipuistoakin. Niitähän on monissa kaupungeissa ympäri Eurooppaa ja muuallakin. Aluksi istuttiin kaupungin valtuustossa oikein miettimään, mitä tämä "rötiskä" tekee Skattan jugend-taloille, sopineeko miljööseen? No, onhan siellä Ensonkin talo, joka ei liippaa likelläkään jugendia. Siitä kannatti aikoinaan pitää meteliä, vaikka se rakennettiinkin vastustuksesta huolimatta paikalla olleen Norrménin talon kuolemaksi. Yleensä kuitenkin suomalaisluonne on sellainen, että vastustetaan vastustamisen ilosta kaikkea uutta.

Sosiaalitoimistosta tullaan meille kotiavun esimiehen kanssa tarkastuskäynnille. Pitäisi olla vuosittaista, vaan ei aina ole ollut. Katsastavat taas jaksamistani, olosuhteita ja hoidokin yleistä olemusta ja olemista. Tarjoan kahvia, jota ei kuulemma katsota kaupungin virkamiehien lahjonnaksi. Kummityttö tarjoutui henkiseksi tuekseni, mutta enköhän minä vanhalla rutiinilla pärjää. Tuputetaan takuulla lisää viikottaista kotiapua, josta tulen jyrkästi kieltäytymään. Yksi peseminen ja keskusteleminen saippuoimisesta riittää viikossa. Jos kaupunki on laajentanut kotiavun työkuvaa, niin siitä kuuntelen mielelläni. Tuskin, kun tämäkin kunta kamppailee köyhyyden rajamailla ja kaupungin taloudellisesta tilasta puhutaan mennen tullen. Ja taas kiristetään ja supistetaan vähän sieltä ja täältä. Ehkä kuulen näistä suunnitelmista.

Rutinoituneet ja taitavat blogin pitäjät ovat alkaneet miettiä lopettamista tällä saralla. Monilta kuulemma puuttuu innostus ja asiatkin. Blogien kuvapuoli lisääntynyt ja niillä viestitetään. Muoti, sisustus, meikkaaminen ovat monesti etusijalla. Ikäjakauma muuttunut minunkin aikanani. Nuoret ja alle keski-ikäiset lisääntyneet. Heillä intressit aivan muualla kuin arkielämän ehkä tapahtumaköyhissäkin koukeroissa. Ketä nyt oikeasti kiinnostaa jonkun pulmat, pyykkikoneen käyntiin panemiset ja flunssaiset yskimiset? Jää nähtäväksi, miten tämänkin areenan kanssa käy.


3 kommenttia:

  1. Itse työskentelen vanhustenhuollossa ja juuri tänään lueskelin ohjeita, miten hoito- ja palvelusuunnitelmia pitäisi tehdä. Asiakkaan ja omaisen mielipidettä on kuunneltava ja se on näyttävä suunnitelmissa ja toteutuksissa. Mietin vaan tuota saippuointia, että sen pitäisi olla juuri sellainen asia, josta ei tarvitsisi aina keskustella. Toivottavasti tarjoaisivat sellaista palvelua, joka ihan oikeasti hyödyttä sekä sinua että puolisoasi.

    VastaaPoista
  2. Just niin, CurruKaneli, että asiakasta ja omaista pitäisi todellakin kuunnella suunnitelmia tehdessä. Sama rutiiniomainen toiminta ei kaikille sovi. Pitäisi huomioida yksilöinä ja tarpeen mukaan. Saatan olla "hankala tapaus" kunnallisen kotiavun silmissä, mutta olen myös täyspäinen ja näen/huomaan palvelun puutteet ja nurinkurisuudet. Aion näistä virkamiesten visiitin aikana keskustella. Olen puhunut ennenkin. Ymmärrän toki, että kun kunnilla ei rahaa ole, pitää pihistää ja toimia mahdollisimman halvalla. Se onkin ristiriidassa sen kanssa, kun painotetaan kaiken aikaa kotona asumista. Tämä nk. kotiapu maksaa ja ainakin minä olisin valmis maksamaan enemmän hoidosta, josta olisi todellista hyötyä.

    VastaaPoista
  3. No niin ja anteeksi tuo lapsus, että olisit CurruKaneli. Olet CurryKaneli, tämän tiedän ja se oli tahmatassumaisen sormen syy,että tuli viereinen nappula.

    VastaaPoista