21. lokakuuta 2013

HIUKAN KUNNAN TOUHUISTA

Hrrr... pakkasta!  Ja pimeää vielä tähän aikaan kun tässä naputtelemassa istun ja joka kirjoittaminen jatkuu sitten aamupuuhien jälkeen. Vielä en puolisoa vie pesulle ja aamupalalle. On paremmalla tuulella saadessaan herätä omia aikojaan.

Tänään taas pesijöiden sisäänmarssi. Kunta patistaa ottamaan heidät useamman kerran viikossa kuin yhden. Miksi ihmeessä? Heidän toimenkuvaansa ei kuulu muuta kuin hoidettavan hygienia. Ihminenhän kuluu, jos hinkataan,saippuoidaan ja hangataan usein. Minähän hoidan ylimalkaan hoidokin hygienian päivittäin. Olen piikkinä kaupungin lihassa, kun en tottele.Ennen kuului kotihoitoon kaikenlaista hyödyllistä. Sitten muuttui ja kunta alkoi säästää. Nyt ollaan pesulinjalla. Ymmärrän senkin avun olevan tervetullutta ja jopa tarpeenkin, jos/kun hoidettava elää ilman avustajaa/omaista/omaishoitajaa. On ehkä vuoteensa vankina jne. Riemumielellä ottaisin avun vastaan, jos se olisi todellista apua. Kevyttä siivoamista ja kaupassa käyntiä. Jos kuuluu tiettyyn omaishoitajapalkkioluokitukseen, joutuu pakosta ottamaan kunnalta kotihoitoavun. Kunta antaa ja kunta ottaa. Jokainen pesijöiden käynti kun maksaa ja tunti on lyhyin aika, vaikka olisivat viisi minuuttia. Meillä kuluu aikaa 20 minuuttia. Teen ison osan valmiiksi viemällä puolison etukäteen kylpyhuoneeseen suihkutuoliin. Laitan uudet vaatteet ja vaipat valmiiksi, pyyheliinat framille...  Enkä suinkaan hoitajien vuoksi, vaan siksi, että puoliso suostuu suihkuttamiseen vähemmällä kiukuttelulla. Suurin osa tästä 20 minuutista menee pesijöillä pukeutumiseen märkää tilaa varten. Sekä riisuutumiseen Jalkojen suojukset, suuri esiliina, käsivarsisuojukset, käsineet... Nopean pesemisen jälkeen puoliso vuoteeseen ja jos hyvin käy, onnistutaan panemaan vaippa oikein päin. Poislähdön aika. Kiitos ja näkemiin. Tämäkö vielä useamman kerran viikossa???

Eilinen ilta meni tanssien tähtien kanssa. Olin veikannut putoajaparin oikein. Tami senkuin mukana keikkuu. No, ankaran kilvan ohessa pitää olla kevyttäkin katseltavaa. Voittajaparia en vielä taida osata ennustaa. On parikin ehdokasta. Mutta kiva tätä kisaa on katsella. Olen aina tykännyt tanssista ja tanssimisesta. Äiti vei Akseli Vuorisolan tanssikouluun, samaan, mitä itsekin oli käynyt. Opiskelin ylen ahkerasti ja opin myös muutaman pojan kanssa styylaamisen taidon. Yhden pojan kanssa meni vakavammaksi tavattuamme yllättäen hänen serkkunsa häissä ja siitä alkoi seurustelu, joka kylläkin päättyi parin vuoden jälkeen riitaan ja eroon. Tapasimme toki myöhemmin ystävällisemmissä merkeissä ja tuli poskisuudelmat vaihdettua entisten aikojen muistoksi.

Aamukahvit juotu, lääkitykset suoritettu, hygienia hoidettu. Nyt puoliso taas vuoteessa. Pesijät parin tunnin kuluttua. Näin tästä se uusi viikko urkeni. Pihalla koivut kaljuuntuvat kilvan, naapuritalo vastapäätä näkyy jo. Parvekkeen uuvahtanut hortensiaranka olisi vietävä roskikseen. Kunhan kerkiän. Keskiviikkona menen nivelrikkotutkimuksiin Peijaksen sairaalaan. Sitten tiedetään. Kummityttö vahtii puolisoa sen aikaa.


4 kommenttia:

 1. Tansseja on kiva katsella. Harmi vaan että aina joku putoo. Olis niin, että olisi tietty määrä tanssijoita ja ja tietty määrä tansseja ja kaikista laskettaisiin yhteispeisteet ja sitten kauden lopussa kruunaittaisiin voittaja pari ja myös kakkonen ja kolmonen huomioitaisiin. Siinä ihan oikesti näkyisi kuinka tanssijat kehittyy.

  On ilmeisesti eri kunnilla erilaisia systeemejä. Ensimmäisen kerran kuulen, että jos on omaishoitaja, niin on pakko ottaa apua kunnalta. mä olen ymmärtänyt, että omaishoidolla nimenomaan säästetään kunnan resursseja sinne missä ei ole omaista hoitamassa/auttamassa.

  VastaaPoista
 2. CurryKaneli, kun minulle myönnettiin ( ei omasta hakemuksesta) ylin omaishoidon palkkio, niin sos. tsto kertoi siihen liittyvän pakollisen omakustanteisen kotihoidon. Siksi meillä pestään kerran viikossa ja lisäkäyntejä tuputetaan. Tiedän myös, että kunnilla on todellakin erilaisia sääntöjä ja toteutuksia omaishoidossa. Loppujen lopuksi Hgissä ovat asiat siltä osin hyvin, josta olen kiitollinen. Ja osaan panna kampoihin!

  VastaaPoista
 3. Oletko ajatellut ottavasi hoidon yksityiseltä puolelta? Pieni hoivafirma voi taata saman hoitajan ja ovat varmasti sen tunnin, mistä maksatkin. Voit pyytää vielä pientä siivousapua ja roskien ulosvientiä. Palvelusetelillä voit maksaa saamasi palvelun. Kannattaa kartoittaa onko Helsingissä tämä mahdollisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sari ja olen ajatellut ja kysynyt. Mutta meidän kohdallamme palvelusetelillä voi valita vain lyhytaikaisen hoitopaikan puolisolle minun lomani aikana. Muu palvelu ei tule kysymykseen. Emme täytä palvelusetelin ehtoja muilta osin.

   Poista