18. lokakuuta 2013

ÄRRÄPÄÄT KUNNIAAN

Taaskaan pieni järkeni ei suostu ymmärtämään sitä, miksi ihmeessä ihmiset tuppautuvat kaikki yhtäaikaa johonkin uuteen vastikään avattuun kauppakeskukseen kuten nyt Kannelmäessä. Luin netistä. Ruuhkaa kaduilla ja teillä, tuuppimista tungoksessa. Hirmuinen joukko jonottamassa ennen kuin kauppakeskus avattiin. Eikö sinne voi mennä sitten kun rauha on maassa, on tilaa enemmän ja näkeekin jotain muuta kuin toisia ihmisiä? Minua ei saisi suurin surminkaan moiseen. Eilen jo sain tuta väenpaljouden huonoja puolia Stockmannilla. Kouluilla oli kai jonkunmoinen loma-aika, koska teinejä oli hissit täynnä. No, ei kun sekaan vaan, kun oli pakko. Ja sitten on kohtapuoliin tiedossa kammottavat joulutungokset.

Auttaisikohan tähän hätään kiroileminen? Voimasanojen käyttö kun alkaa olla suorastaan terveellistä, jos luottaa eilisen torstain Metro-lehden kirjoitukseen "Kiroile itsesi terveemmäksi". Tuuraaja toi lehden ja jätti luettavakseni. Minätyttö luin. Kiroileminen kuulemma helpottaa kivun tunnetta, jos lyö varpaansa vaikka kynnykseen. On tehty koe.Muutama henkilö pantiin pelaamaan väkivaltaisia videopelejä ja golfia simulaattorissa. Kokemuksesta tiedän, että jälkimmäinen peli panee tietyissä olosuhteissa fiininkin pelaajan latelemaan ärräpäitä. Takaisin kokeeseen. Pelien jälkeen pyydettiin koehenkilöitä liottamaan käsiään jääkylmässä vedessä  niin kauan kuin suinkin. Aggressiivisesti pelanneet kestivät kauemmin.Siis kun kiroilee riittävästi, kestää melkein mitä vaan.

Ehkä Metro-lehden kirjoitus panee ihmiset enemmän hyväksymään kiroilemista, jota kyllä kuulee kaikkialla ja kaiken ikäisten, sukupuoleenkaan katsomatta, suusta. Ennenvanhaan, kun minun isoisäni kirosi, siinä tanner tärähteli, sanat olivat vaikuttavia, etten sanoisi pelottavia. Niitä ei viljelty huvinpäiten kuten nykyisin ikäänkuin jonkunlaisina lauseen täytteinä ilman tarkoitusta.Varsinaiset kirosanat minäkin hyväksyn, mutta kun liikutaan naisten ja miesten sukuelinten nimipuolella, ärsyynnyn. Eiväthän ne ole edes kirosanoja. Näyttää aikamoisen tyhmältä, kun nuori,kaunis,elegantti tyttö päästelee ilmoille näitä v-alkuisia sanoja. Eikö pelkkä "perkele" riittäisi? Olisi vaikuttavampaakin. Lakihan ei kiellä voimasanojen käyttöä julkisestikaan. Että siitä vaan.

Muistan sellaisen tapauksen valmistavan koulun ajaltani, kun olin kiukuspäissäni tiuskaissut luokkatoverilleni "haista home". Jouduin opettajan sekä luokkatoverin äidin puhutteluun ja vielä kotonani sain isältäni toruja. Nyt tuo lausahdus olisi pelkkää lempeyttä ja ystävällisyyttä verrattuna tämän ajan haistatteluihin. Eikä kukaan homeella haistattelisikaan. Sillä kun on ihan oikeasti terveyshaittakin.

Minä kyllä joskus kiroilen. Siis sillä lailla siistein sanoin. Varsinkin silloin, kun pudotan jotakin lattialle ja tiedän, että raihnaisen ja nivelrikkoisen minän on se lattialta koukittava. Eikä se ole helppo juttu. Siinä tulee ladeltua näitä helpottavia sanoja. Ja toden totta, lattialta poimiminen onkin vähemmän kivuliasta. Uskokaa tai älkää.

1 kommentti:

  1. Juu, olen todennut, että kun iskee varpaan kipeästi johonkin, niin muutama kunnon oikea kirosana ilmoille ja kipu helpottuu heti. En itsekkään oikein pidä väistä alakerran sanoista.

    VastaaPoista